Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Σε ρήξη Λοβέρδος - Φαρμακοποιοί

loverdosΣε πλήρη ρήξη ήρθε ο υπουργός Υγείας με τους αντιπροσώπους των φαρμακοποιών αφού η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος που αφορούν τη μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου και το ελεύθερο ωράριο.
Εν μέσω αντιδράσεων αναβολών και απεργιακών κινητοποιήσεων, προχωρά με αργούς ρυθμούς η απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Η κυβέρνηση υπόσχεται η Τρόικα επιμένει και οι συνδικαλιστές αντιδρούν με αποφασιστικότητα.
Δεν τα «βρήκαν» τελικά υπουργός υγείας και εκπρόσωποι των φαρμακοποιών ούτε στο ωράριο λειτουργίας ούτε στο πώς θα ανοίξει το επάγγελμα. Προβλήματα όμως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και με το σχέδιο κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών σε δικηγόρους και πολιτικούς μηχανικούς.
Μέχρι τον Μάρτιο του 2011 θα πρέπει να «ανοίξουν» κατά προτεραιότητα τα επαγγέλματα:
- των δικηγόρων ως προς την ελάχιστη αμοιβή, απαγόρευση των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών
- των φαρμακοποιών (ελαστικότερο ωράριο και μείωση του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους)
- των συμβολαιογράφων (μείωση των ελάχιστων αμοιβών και αύξηση του αριθμού)
- των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών για την κατάργηση ελάχιστης αμοιβής.
Στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων αναδεικνύεται όμως και η ασυνεννοησία και η  έλλειψη συντονισμού στην  κυβέρνηση. Από τη μία αποφασίζεται η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, με την κατάργηση της κατώτατης αμοιβής και από την άλλη το υπουργείο Περιβάλλοντος ορίζει κατώτατη αμοιβή για τον έλεγχο των ημιυπαίθριων και τον έλεγχο της ενεργειακής απόδοσης.
Αρκετοί μηχανικοί υποστηρίζουν πως ακόμα και αν καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές το επάγγελμα δεν «ανοίγει» στις προνομιούχες ειδικότητες για τις οποίες εξακολουθούν να εκδίδουν «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.
Με την κλεψύδρα του Μνημονίου να πιέζει το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει το προσχέδιο νόμου προς διαβούλευση και τον Φεβρουάριο να ψηφιστεί ο σχετικός νόμος.




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo