Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Οικονομία

Ομολογεί τη δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων η Rheinmetall

eksoplismoi1Με την επιβολή προστίμου ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Εισαγγελία της Βρέμης, παύει η ποινική διαδικασία κατά της Γερμανικής εταιρίας στρατιωτικών εξοπλισμών Rheinmetall, για δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας ο όμιλος θα αποδεχτεί το ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ πρόστιμο της Εισαγγελίας της Βρέμη.
Τα 37 εκατομμύρια που καλείται να καταβάλει η Rheinmetall κατανέμονται ως εξής: πρόστιμο 300.000€ και περισσότερα από 36 εκατομμύρια για παράνομα κέρδη. Περισσότερα...

Το ελληνικό success story και το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ

hellmeyer1Ο επικεφαλής αναλυτής της Bremer Landesbank Φόλκερ Χελμάγερ μίλησε στη DW για τη μεταμνημονιακή εποχή, το ρόλο του ΔΝΤ αλλά και τους φόβους των αγορών σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Ο Φόλκερ Χελμάγερ συγκαταλέγεται στους λίγους γερμανούς αναλυτές που ακόμη και στο ζενίθ της ελληνικής κρίσης εμφανίζονταν πάντα καθησυχαστικοί και αισιόδοξοι. Ο επικεφαλής αναλυτής της Bremer Landesbank δεν φαίνεται να έχασε την αισιοδοξία του αυτή. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα και, κυρίως, την κόντρα της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα, προβλέπει ότι «(…) θα υπάρξει μια τεχνική παράταση μέχρι τα μέσα ή τα τέλη Ιανουαρίου προκειμένου να εκταμιευτεί η τελευταία δόση του 1,8 δις ευρώ. Περισσότερα...

Der Spiegel: Συμφωνία για γραμμή πίστωσης

spiegel logo1Το γερμανικό περιοδικό DER SPIEGEL υποστηρίζει ότι έχει κλείσει η συμφωνία για την παροχή προληπτικής γραμμής στήριξης προς την Ελλάδα με την αξιοποίηση μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Σύμφωνα με σημερινή προδημοσίευση από το νέο τεύχος του περιοδικού, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν καταλήξει, σε μεγάλο βαθμό, σε μία συμφωνία για προληπτική βοήθεια συνολικού ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό δεν θα προέλθει πάντως από νέα κονδύλια, αλλά από πόρους του μηχανισμού ESM που αρχικά είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και δεν έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό. Περισσότερα...

Ο γερμανικός Τύπος για τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι

zeitungen111Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στις σημερινές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά, παρατηρούν γερμανοί αναλυτές.
Για επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικας κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau σημειώνοντας ότι «δεν απομένει πλέον πολύς χρόνος δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας λήγει στα τέλη του χρόνου. Η Αθήνα όμως χρειάζεται περαιτέρω στήριξη».
«Συνεχίζονται οι συνομιλίες της τρόικας με την Ελλάδα», είναι ο τίτλος άρθρου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt, η οποία χαρακτηρίζει τη συνάντηση των Παρισίων «σημαντική για την πορεία του ελληνικού προγράμματος σταθεροποίησης». Περισσότερα...

Ναι σε νέο πρόγραμμα, όχι σε κούρεμα

5sofoi1Ελάχιστες πλην ουσιαστικές ήταν οι αναφορές των «5 σοφών» της γερμανικής οικονομίας στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την παρουσίαση της νέας τους έκθεσης.
Στη νέα ετήσια έκθεσή τους με τίτλο «Περισσότερη εμπιστοσύνη στις διαδικασίες της αγοράς», οι πέντε οικονομολόγοι καθιστούν την κυβέρνηση της Α. Μέρκελ συνυπεύθυνη για την εξασθένηση των ρυθμών ανάπτυξης στη Γερμανία, επικρίνοντας, κυρίως, την ακολουθούμενη πολιτική στο συνταξιοδοτικό και το εργασιακό. Για την τρέχουσα χρονιά οι εμπειρογνώμονες διορθώνουν αισθητά προς τα κάτω τις προγνώσεις τους για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας από το 1,9 % στο 1,2 % επί του ΑΕΠ. Περισσότερα...

Δραστικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ζητά ο Ζιν

sinn6Συμφιλιωτικούς τόνους έναντι του ευρώ υιοθετεί ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν που τάσσεται υπέρ ενός δραστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Παρουσιάζοντας στο Μόναχο το νέο του βιβλίο με τίτλο «The Euro Trap» που εκδόθηκε στα αγγλικά από τον εκδοτικό οίκο Oxford University Press, ένας από τους κορυφαίους γερμανούς οικονομολόγους, ο Χανς-Βέρνερ Ζιν, τάσσεται σαφώς πλέον υπέρ του κοινού νομίσματος, διατηρώντας ωστόσο τις ενστάσεις του στις αποφάσεις των ηγετών της Ευρώπης για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών. Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, ο Ζιν που –όπως σημειώνεται- από νέος είναι ένθερμος ευρωπαίος και παθιασμένος με την Ελλάδα ταξιδευτής, αποστασιοποιείται σαφώς από τους ευρωσκεπτικιστές οικονομολόγους του κόμματος AfD (Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία). Περισσότερα...

Φοβίζουν εκλογές και πρόωρη έξοδος από τα μνημόνια

 

zeitungen111Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών που θα έφερναν στην κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να βγει πρόωρα στις αγορές, αποδίδουν δημοσιεύματα την επιστροφή της κρίσης στην Ελλάδα.
Στα αίτια της «ευρωκρίσης ΙΙ» αναφέρεται σήμερα μεγάλο μέρος του γερμανικού τύπου με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt να θεωρεί ότι η ελληνική πτυχή της κρίσης οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ενδογενείς παράγοντες. «Προπάντων το φάντασμα των πρόωρων εκλογών τρομάζει τους επενδυτές», γράφει η εφημερίδα εξηγώντας ότι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, το κοινοβούλιο θα πρέπει να εκλέξει έναν νέο πρόεδρο. Και εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. «Σε αυτό ποντάρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, του οποίου το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται σαφώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις».

Περισσότερα...

Η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2010»

 

merkel samaras4Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, οι ελλείψεις στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και η επιδίωξη της κυβέρνησης Σαμαρά να βάλει τέλος στα μνημόνια είναι στο επίκεντρο της σημερινή επισκόπησης τύπου.
«Η κατάσταση είναι χειρότερη από το 2010» επιγράφει το ρεπορτάζ της για την ελληνική οικονομία η αυστριακή εφημερίδα Kurier, η οποία επικαλούμενη έλληνες οικονομολόγους αναφέρει ότι «τα μέτρα λιτότητας εξόντωσαν την ιδιωτική οικονομία».

Περισσότερα...

Επενδύσεις στην έρευνα και τις υποδομές

daiselbloom1Έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, δίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να στηρίξει επενδύσεις στα πεδία της εκπαίδευσης, της έρευνας και των υποδομών προκειμένου να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. «Η ανάπτυξη επιτυγχάνεται ως επί το πλείστον μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων» τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Μιλάνο της Ιταλίας. «Πρωτίστως θα πρέπει να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, ανοίγοντας αγορές, βελτιώνοντας τη λειτουργία τους οι κυβερνήσεις και επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ευρώπη», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, αναφέροντας ως σημαντικότερα επενδυτικά πεδία αυτά της έρευνας και της εκπαίδευσης. Περισσότερα...

Υπό κατάρρευση τα συνταξιοδοτικά ταμεία

tameiaΜε τίτλο «Η Ελλάδα απειλείται από του χρόνου κιόλας με κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος» η εφημερίδα Westdeutsche Allgemeine Zeitung φιλοξενεί ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία σημειώνεται: «Υπό την πίεση της κρίσης η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε βαθιές τομές στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67, οι συντάξεις περικόπηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο, ταμεία συγχωνεύθηκαν. Όμως όλα αυτά δεν αρκούν. Τα ελλείμματα των συνταξιοδοτικών ταμείων διογκώνονται συνεχώς.
Περισσότερα...

Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo