Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Πολιτική

Το πολιτικό κενό της Ευρώπης

maurozacharakisΜαυροζαχαράκης Εμμανουήλ
Πολιτικός Επιστήμονας –Κοινωνιολόγος

Η αποσπασματική συναίνεση που διαχρονικά νομιμοποιούσε  σχετικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα  και η οποία τροφοδοτούνταν από πολιτικές εκροές της διαδικασίας ενοποίησης όπως οι ελευθερίες μετακίνησης και κατανάλωσης τίθεται σήμερα ολοσχερώς υπό αμφισβήτηση. Η ευρωκρίση διαίρεσε  την ΕΕ σε χώρες  πιστωτές και χώρες οφειλέτες με αντιστοίχως αυτοτελή συμφέροντα.   Η διαίρεση αυτή εκφράζεται καθαρά  σε συγκρούσεις  στο επίπεδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου και διαπερνά όλα τα όργανα της Κοινότητας όπως την ΕΚΤ.  Από την έναρξη της κρίσης η Γερμανία έλαβε την θέση  του κύριου πιστωτή από μια καθαρά εθνική σκοπιά , αφού ο κύριος στόχος ήταν η διάσωση γερμανικών τραπεζών. Περισσότερα...

Την ίδρυση κόμματος εξήγγειλε ο Αλέκος Παπαδόπουλος

 

papadopalekos1Η εξαγγελία έγινε σήμερα από το Ηράκλειο της Κρήτης.
Όπως δήλωσετου ο κ. Παπαδόπουλος, η σχετική πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο, με πρωταγωνιστές τη νεώτερη γενιά και «τη συνεπικουρία κάποιων παλαιότερων».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «απευθύνεται σε δημοκράτες πατριώτες του καθαρού λόγου, οι οποίοι νιώθουν την ανάγκη να γεννηθούν καινούργια πράγματα στη χώρα και είναι αντίθετοι στο να γίνει η Ελλάδα το ανάπηρο καθυστέρημα της Ευρώπης».

Περισσότερα...

Δραματική προειδοποίηση Αλέκου Παπαδόπουλου

papadopoulosal1«Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τις επόμενες ήμερες σε συμφωνία με την τρόικα του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Το παραταθέν πρόγραμμα πρέπει να κλείσει. Η χώρα πρέπει να ξεφύγει από την μέγγενη του αργού θανάτου.

Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι αν δεν κλείσει, με πραγματικούς όρους, το τρέχον πρόγραμμα, οι καταστάσεις τότε θα είναι ανεξέλεγκτες και το χειρότερο οι εταίροι και δανειστές δεν θα συντρέξουν, το τέλος Ιουνίου, σε ένα νέο και απολύτως απαραίτητο για την επιβίωσή μας, πακέτο στήριξης. Περισσότερα...

Στην ενεργό πολιτική επιστρέφει ο Αλέκος Παπαδόπουλος

 

alpapadopoulos1Την επάνοδό του στην ενεργό πολιτική  ανήγγειλε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέκος Παπαδόπουλος.
 
"Μετά τις εκλογές, και πάντως πριν την τελική αποερείπωση και την συντριβή της χώρας, πρέπει να λάβει σάρκα και οστά το νέο μεγάλο εθνικό όραμα με την συγκρότηση μιας νέας ισχυρής πολιτικής δύναμης που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις του μέλλοντος και θα διεκδικήσει να αναλάβει, χωρίς χρονοτριβές και υπεκφυγές, την πολιτική ευθύνη", είπε ο κ. Παπαδόπουλος σε ομιλία του κατά την παρουσίαση, στη Θεσσαλονίκη, του βιβλίου του Κωνσταντίνου Γεροντή, με τίτλο: "Επαναθέσμιση της Ελληνικής Πολιτείας". Και σε ότι αφορά τη δική του συμμετοχή στη νέα αυτή προσπάθεια δήλωσε: "Θα συμμετάσχω κι εγώ, επανερχόμενος στην πολιτική ζωή, προκειμένου να βοηθήσω το εγχείρημα και εκείνους που θα ηγηθούν μέχρις να στεριώσει".
Ολόκληρη η ομιλία του πρώην υπουργού:

Περισσότερα...

Γ. Παπανδρέου: Η συντήρηση δεν επιθυμεί την ανατροπή των κακοδαιμονιών του πελατειακού συστήματος

papandreou15Επίθεση στη ΝΔ για την "εγκληματική δημοσιονομική διαχείριση και τη διατήρηση των χρόνιων παθογενειών του πελατειακού κράτους που οδήγησαν την Ελλάδα στο μνημόνιο", εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο Συμπόσιο της Σύμης (φέτος γίνεται στις Σπέτσες) με θέμα «Επανεφευρίσκοντας τη Δημοκρατία».  
"Σήμερα στη χώρα, η συντήρηση, αριστερά και δεξιά, επιχειρεί να αποφύγει κάθε συζήτηση για αυτά. Περισσότερα...

Αλέκος Παπαδόπουλος: Προσκλητήριο για νέο ξεκίνημα

papadopoulosalek5Να δούμε κι επιτέλους να πούμε την αλήθεια: Για την Ελλάδα και τους Ελληνες, ο χρόνος έχει προ πολλού εξαντληθεί. Ο,τι απομένει και ό,τι αρθρώνεται από το πολιτικό σύστημα δεν είναι πλέον παρά παραπαίοντες λόγοι, ως εύγλωττοι καταθλιπτικοί δείκτες εγγενούς ανεπάρκειας ποικίλων «παραγόντων», οι οποίοι, αυτοπεριδινούμενοι, απλώς αναμηρυκάζουν εαυτούς. Επιτείνοντας τη σύγχυση, μοχλεύοντας πάθη, οξύνοντας διαγκωνισμούς κι επιλιπαίνοντας αποσαθρωτικά σύνδρομα. Διχαστικά, με ολεθρίως εμφυλιοπολεμικές δυναμικές. Προπαντός
όμως ανίκανοι να επιχειρήσουν υπερβάσεις και να διαμορφώσουν νέες προοπτικές. Περισσότερα...

Μέτωπο κατά του λαϊκισμού προτείνει ο Αλέκος Παπαδόπουλος

papadopoulosalekos1Τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, του ρεαλισμού και του ορθολογισμού απέναντι στον «ιδεολογικά πολυμορφικό λαϊκισμό» θεωρεί μοναδική λύση για τη διάσωση της χώρας ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος. Αυτός ο δρόμος θα πρέπει να οδηγήσει στη συγκρότηση ενός «αντιποπουλιστικού – αντιπερονικού δημοκρατικού μετώπου», από κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες υπάρχουν, αλλά όπως λέει, αργούν «απαράδεκτα».
Στη συνέντευξη, την οποία παραχωρεί σήμερα στην «Κ», ο πρώην υπουργός απορρίπτει τον όρο «Κεντροαριστερά» ως «τεχνικό και απολίτικο» και τονίζει, αντιθέτως, την ανάγκη να προκύψει ένας δεύτερος πόλος «απέναντι σε όλο το λαϊκίστικο σύστημα». Δεν φιλοδοξεί να έχει κάποιον οργανικό ρόλο, ωστόσο επισημαίνει πως θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις του. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο «γνωστοί κομματικοί πόλοι» δεν είναι παρά οι «δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», ενώ επισημαίνει πως ο λαϊκισμός «διατρέχει οριζόντια» όλα τα κόμματα. Περισσότερα...

Γ. Παπανδρέου: «Να ακούσουμε προσεκτικά τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες»

papandreoubr2Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα δεν προκαλούν άμεση ανάγκη εθνικών εκλογών, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά τον πολίτη και τα μηνύματα που έστειλε ψηφίζοντας.

«Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, προχωρά σταθερά. Ήδη από το 2009 δρομολογήσαμε τις αναγκαίες αλλαγές, οι οποίες, χάρη στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, αποδίδουν. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και έχουμε επιτύχει την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε συνέδριο της «Hertie School of Governance», στο Βερολίνο, στο οποίο συμμετέχουν ακόμη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας (Eurogroup) Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι. Περισσότερα...

Die Welt: Με πρώτη την άκρα αριστερά και τρίτη την άκρα δεξιά η Ελλάδα είναι μη κυβερνήσιμη

euroekloges14Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζοντας την άνοδο των ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη αναλύει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Ριζοσπάστες νικητές – έτσι η Ελλάδα δεν είναι κυβερνήσιμη». Ο συντάκτης του εν λόγω δημοσιεύματος γράφει χαρακτηριστικά «τόσο στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές ενισχύεται η ριζοσπαστική αριστερά της Ελλάδας, η οποία μπαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το ισχυρότερο κόμμα - χωρίς λύσεις, αλλά με λαϊκισμό», επισημαίνοντας ότι «δεν μπορείς να καταστρέψεις τη μεσαία τάξη μιας κοινωνίας, χωρίς να δημιουργήσεις ριζοσπαστισμό». Περισσότερα...

Δήλωση γραφείου Γ. Παπανδρέου

Επιβεβαιωνόμαστε. Τώρα να μιλήσουν άλλοι…
papandrsynodosΓια επιβεβαίωση όσων έχουν ειπωθεί από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κάνει λόγο το γραφείο του, στον απόηχο του δημοσιεύματος των Financial Times. «Τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι», σημειώνεται με νόημα στη σχετική δήλωση.

Περισσότερα...

logo