Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Ο Ματθίας για τη διαπλοκή Δικαιοσύνης και Εκκλησίας

Ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στέφανος Ματθίας, υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους δικαστές των τελευταίων δεκαετιών. Ως Προέδρος του Αρείου Πάγου από το 1996 μέχρι το 2002, υπήρξε υπόδειγμα ακεραιότητας και δικαιοκρισίας. Όταν παίρνει δημόσια θέση και αυτό το κάνει πολύ σπάνια, ο λόγος του έχει πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα.
Μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με θέμα «Κράτος και Εκκλησία: Υπόγειες διαδρομές», μίλησε για τη διαπλοκή δικαστών Εκκλησίας και πολιτικής εξουσίας.
Με ιδιαίτερη καυστικότητα ο κ Ματθίας είπε ότι οι Έλληνες δικαστές διαπλέκονται με την Εκκλησία από θρησκοληψία ή από ωφελιμισμό. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, «οι θεοφοβούμενοι δικαστές συχνάζουν σε μονές και εκκλησίες, συναναστρέφονται κατά κανόνα κληρικούς, δεν παρακολουθούν τις κοινωνικές εξελίξεις, είναι αφελείς αλλά και τυπολάτρες, υπερβολικά αυστηροί σε ηθικοθρησκευτικά διλλήματα, στην αναγνώριση ελαφρυντικών υπέρ των κατηγορούμενων και στην επιμέτρηση των ποινών».
Αλλοίμονο σε όποιον πέσει σε τέτοια σύνθεση.

Ανέφερε ως παραδείγματα την περίπτωση Γιοσάκη, του οποίου κάποιοι δικαστές είχαν γίνει πειθήνια όργανα και στον οποίο είχαν αλλοτριώσει τη δικαστική τους συνείδηση. Αλλά και την περίπτωση της προέδρου Πρωτοδικών Ροδόπης που όπως είπε «ευνόησε συνειδητά τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου με τη σκέψη, όπως η ίδια παραδέχτηκε, ότι αυτός θα διέθετε την περιουσία που θα του αναγνωριζόταν σε αγαθοεργίες. Ξεχνώντας τη δικαστική της ιδιότητα, μερολήπτησε από θρησκοληψία».
Αναφέρθηκε επίσης και την επιρροή της Εκκλησίας στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. «Κατά τις προαγωγές από υπουργικό συμβούλιο στις ηγετικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας η Εκκλησία στηρίζει τους θεοφοβούμενους δικαστικούς λειτουργούς και ότι καμιά φορά εισακούεται. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πεποίθηση ορισμένων διαδίκων και δικαστών ότι η Εκκλησία είναι σε θέση να ασκεί σε επίδικες υποθέσεις και στις προαγωγές των δικαστών ουσιαστική επιρροή…».
Τα φαινόμενα αυτά ήταν γνωστά, αλλά κανένας δεν μιλούσε. Αποτελούσαν ταμπού. Το γεγονός όμως ότι αυτά λέγονται τώρα από έναν δικαστή και μάλιστα του διαμετρήματος του κ. Ματθία, που έχει εξαντλήσει τη δικαστική ιεραρχία, δικαιώνουν το kentri.gr, που συχνά πυκνά αναφέρεται στα φαινόμενα αυτά (πατήστε εδώ και εδώ ).
Ούτε η θρησκοληψία ούτε ο ωφελιμισμός συνάδουν με το λειτούργημα του δικαστή. Η Δικαιοσύνη χρειάζεται δικαστές επαρκείς, με ανοιχτά μυαλά και καντιανή ηθική.





Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo