Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Γιώργος Παπανδρέου: Κοίταξα τον τυφώνα κατάματα

papandreoug1Μετά την Daily Telegraph που συμπεριέλαβε τον Γιώργο Παπανδρέου στους ήρωες του 2011, το αυστριακό περιοδικό «Der Profil», τον ανακήρυξε πρόσωπο της χρονιάς.
Παράλληλα το περιοδικό δημοσιεύει στο τεύχος που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου μακροσκελή συνέντευξη με τον πρώην πρωθυπουργό.
Στην εισαγωγή τους οι ρεπόρτερ του περιοδικού Gunther Müller und Robert Treichler γράφουν μεταξύ των άλλων:
«Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε το 2011 μία δουλειά, την οποία κανένας δεν θα μπορούσε να φέρει σε πέρας. Στην καθημερινότητά του ήταν πολλά πιστόλια στραμμένα στους κροτάφους του. Merkel, Sarkozy και οι άλλες κυβερνήσεις τον πίεζαν να πάρει σκληρά μέτρα λιτότητας, που ποτέ μέχρι τώρα δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός είχε αναγκαστεί να πάρει σε περίοδο ειρήνης. Η αντιπολίτευση από δεξιά και αριστερά τον απειλούσε καθημερινά με πολιτική εκτέλεση. Και όλο και περισσότεροι βουλευτές του κόμματός του προσέφευγαν στην ίδια απειλή. Βρισκόταν αντιμέτωπος με την όλο και αυξανόμενη λαϊκή οργή. Το επικίνδυνο όπλο που ήταν στραμμένο εναντίον του, το κρατούσαν στα χέρια τους ανώνυμες δυνάμεις: Οι αγορές».
Η πρώτη ερώτηση ήρθε από τον συνεντευξιαζόμενο.
Γιατί το profil επέλεξε εμένα ως το πρόσωπο της χρονιάς; ρώτησε τους ρεπόρτερ του περιοδικού ο Γιώργος Παπανδρέου. Και η απάντηση:
«Κάθε φορά που το 2011 οι ειδήσεις ήταν άσχημες έδειχναν εσάς. Η Ελλάδα και εσείς ήσασταν στο επίκεντρο του προβλήματος».
Ο Γ. Παπανδρέου επιρρίπτει βαριές ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ελληνική κρίση.
«Η Ευρώπη θα έπρεπε να μας είχε προστατέψει καλύτερα, ακόμη και προς συμφέρον των άλλων χωρών", τονίζει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο Γ. Παπανδρέου, σημειώνοντας πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα έπρεπε από την αρχή να ξεκαθαρίσουν ότι η Ελλάδα και κάθε μέλος της Ευρωζώνης θα προστατεύονταν σε κάθε περίπτωση από μια χρεοκοπία, όσο μεγάλο και αν ήταν το κόστος.

Ο πρώην πρωθυπουργός, καθιστώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση συνυπεύθυνη για το ελληνικό κρατικό χρέος, επισημαίνει πως "εδώ δεν είναι τελείως ανεύθυνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", εξηγώντας στη συνέχεια ότι η συντηρητική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε ψηφίσει το 2004 νόμο με τον οποίο οι τεράστιες αμυντικές δαπάνες εμφανίζονταν όχι στον τρέχοντα προϋπολογισμό, αλλά, αναδρομικά σε παλιούς προϋπολογισμούς.

Ο Γ. Παπανδρέου είχε απευθυνθεί τότε, όπως παρατηρεί, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτοντας το ερώτημα, γιατί αυτή αποδέχεται κάτι τέτοιο, χωρίς όμως ποτέ να πάρει απάντηση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ικανοποιημένος με το κυβερνητικό του έργο, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα μπορούσε σήμερα να είναι χρεοκοπημένη, αλλά κάτι τέτοιο το απέτρεψε η κυβέρνησή του και ο ίδιος αισθάνεται υπερήφανος για αυτό.

Ακόμη Γιώργος Παπανδρέου δεν θέλει να αποκλείσει μια επιστροφή του ως πρωθυπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "εκείνο που έχει να πει, είναι πως θα γνωστοποιήσει σύντομα τα σχέδιά του για το μέλλον".




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo