Η ιστορία τιμωρεί όποιον δε διδάσκεται από αυτή

Μετά την ήττα του κόμματός του στις εκλογές τις 3 Νοεμβρίου 1963, ο θείος του σημερινού πρωθυπουργού, λίγες ημέρες πριν τη σύγκληση της Βουλής, εγκαταλείπει κρυφά τη Χώρα (9/12/1963) με ψεύτικο διαβατήριο στο όνομα Τριανταφυλλίδης.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος εκλέγει αρχηγό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Ο νικητής των εκλογών Γεώργιος Παπανδρέου σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας, έλαβε την εμπιστοσύνη της Βουλής με ανοχή της ΕΔΑ. Ζήτησε όμως τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών, οι οποίες προσδιορίστηκαν για τις 16/2/1964.
Η ΕΡΕ τότε επιδόθηκε σε μια προεκλογική εκστρατεία της οποία το χαρακτηριστικό ήταν η κινδυνολογία. Ούτε λίγο ούτε πολύ η νίκη του Γεωργίου Παπανδρέου θα ισοδυναμούσε με τον πλήρη αφανισμό της χώρας.
Χαρακτηριστικά τα εμπρηστικά συνθήματα, όπως «Αυτή η δραχμή είναι δική σου. Μην αφήσεις τον Παπανδρέου να σου την πάρει».
Και η απάντηση του Γεωργίου Παπανδρέου: «Δεν κινδυνεύει η δραχμή. Η ΕΡΕ κινδυνεύει» και κερδίζει τις εκλογές με 52,7.
Φαίνεται ότι κάποιοι δεν διδάσκονται από την ιστορία. Και το παραλήρημα κινδυνολογίας, στο οποίο επιδίδεται ο σύγχρονος ηγέτης ο Κώστας Καραμανλής, μας γυρίζει σε εκείνη την εποχή και μπορεί ανάλογη απάντηση να δώσει η κάλπη.
του Φωκ. Δημητριάδη