Πρωθυπουργικές επισκέψεις με σαφώς προεκλογικά χαρακτηριστικά

Με την επίσκεψή του αυτή ο Κώστας Καραμανλής θέλησε να δείξει το προσωπικό του ενδιαφέρον για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις οποίες η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε πλήρη αφανισμό.
Λίγο πριν το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση.
Επισκέφθηκα το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και ενημερώθηκα για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων που έχουμε εκπονήσει, για τη στήριξη του μικρομεσαίου επιχειρηματία, την ενίσχυση της ελληνικής επιχείρησης, σ’ αυτή την πολύ δύσκολη διεθνή συγκυρία.
Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η διεθνής οικονομική κρίση είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Πρόβλημα που πλήττει, κυρίως, τη μικρομεσαία επιχείρηση. Για να στηρίξουμε αυτές τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να αντισταθούν, να αντέξουν στις πιέσεις της κρίσης, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, να προετοιμαστούν έγκαιρα για την επόμενη μέρα, πήραμε, από την πρώτη στιγμή, συγκεκριμένα μέτρα.
Θέλω εδώ να θυμίσω ότι, πριν καν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώσει προσωρινά μέτρα κρατικών ενισχύσεων, ήδη από τον Οκτώβριο του 2008, πρώτοι σε ολόκληρη την Ευρώπη πετύχαμε την έγκριση του προγράμματος εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης μικρών επιχειρήσεων. Είναι ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε έτσι, ώστε να ενισχυθεί, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, που η βιωσιμότητά τους κινδύνευε άμεσα.
Μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί περίπου 47.000 αιτήσεις για δάνεια 4,6 δις ευρώ, με εγγυήσεις ύψους 3,7 δις. Με άλλα λόγια, δώσαμε ανάσα ρευστότητας σε 47 χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Διασφαλίσαμε πάνω από 195.000 θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Δεν εφησυχάζουμε. Ήδη, βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση του προγράμματος. Το ΤΕΜΠΜΕ μπορεί σήμερα να εγγυηθεί δάνεια συνολικού ύψους 9,5 δις ευρώ, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα περίπου 80 χιλιάδων ελληνικών επιχειρήσεων. Είμαστε πάντα έτοιμοι να εξετάσουμε τη λήψη και άλλων μέτρων, που θα βοηθήσουν στην πιο ομαλή λειτουργία της αγοράς- αν αυτό κριθεί αναγκαίο - πάντα βέβαια στο πλαίσιο του ρεαλισμού και των δυνατοτήτων της οικονομίας μας.
Με έργα - όχι στα λόγια- απαντούμε στις προκλήσεις της διεθνούς κρίσης. Μιας κρίσης που έχει οδηγήσει σε ύφεση όλες τις οικονομίες του κόσμου, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακρίσεις. Παντού, ακόμα και στις πιο ισχυρές χώρες, καταγράφονται αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, υψηλά ελλείμματα, αύξηση της ανεργίας. Σήμερα, για όλο τον κόσμο, πρώτη προτεραιότητα είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και βέβαια ο περιορισμός των ελλειμμάτων. Αυτό είναι το διεθνές περιβάλλον στο οποίο πορεύεται η χώρα μας.
Πρέπει να τονίσω εδώ ότι, τα πέντε τελευταία χρόνια, με τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε, πετύχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μειώσαμε ουσιαστικά την ανεργία. Η Ελλάδα ξαναμπήκε στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Πετύχαμε μεγάλες επωφελείς συμφωνίες για τον ΟΤΕ, τον Εμπορευματικό Σταθμό στο Λιμάνι του Πειραιά. Δώσαμε λύση στο πρόβλημα της Ολυμπιακής, που επιβάρυνε με ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα τους Έλληνες φορολογούμενους. Με διεθνείς συμφωνίες καταστήσαμε τη χώρα διεθνή ενεργειακό κόμβο.
Χωρίς λοιπόν αμφιβολία, έγιναν σημαντικά βήματα προόδου. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει -και δεν άφησε- ανεπηρέαστη την πορεία της χώρας. Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ηπιότερες σε σχέση με άλλες χώρες. Είναι όμως εμφανείς. Το γνωρίζουμε αυτό και πρέπει να το αναγνωρίζουμε.
Μπροστά σε μια πραγματικότητα λοιπόν, που πλήττει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, εμείς δεν κλείνουμε τα μάτια. Χρέος και ευθύνη μας είναι να λέμε την αλήθεια στους πολίτες. Και, πολύ περισσότερο, βέβαια, να παίρνουμε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για να οδηγήσουμε ξανά τη χώρα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι αποφάσεις αυτές, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι ευχάριστες. Αυτό σήμερα, σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης, είναι αναπόφευκτο. Είναι όμως αποφάσεις που εγγυώνται ασφαλή έξοδο από την κρίση. Είναι οι μόνες που διασφαλίζουν μακροπρόθεσμο όφελος για όλους.
Είναι γνωστό ότι την κατάσταση στη χώρα μας επιβαρύνουν η βαριά κληρονομιά του παρελθόντος και διαρθρωτικά προβλήματα δεκαετιών. Τα τελευταία χρόνια κάναμε - και θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε - ό,τι είναι απαραίτητο για να αλλάξουμε ξεπερασμένες δομές και αγκυλώσεις.
Οι περιστάσεις είναι δύσκολες. Η διεθνής οικονομική κρίση, η σοβαρότερη, η πιο βαθιά, η πιο πολυεπίπεδη κρίση που γνώρισε η ανθρωπότητα, μετά τον πόλεμο, δημιουργεί πρωτόγνωρα δεδομένα. Ο δρόμος μπροστά μας είναι πράγματι ανηφορικός. Έχουμε όμως το σχέδιο, έχουμε την πολιτική βούληση, έχουμε την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά.