Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

H ρουκέτα και … οι πολιτικές εξελίξεις

Η επίθεση κατά της Αμερικανικής Πρεσβείας, σ’αυτή τη συγκυρία και με την ευκολία που πραγματοποιήθηκε, όταν είναι κοινό μυστικό ότι ο στόχος αυτός είναι ο καλλίτερα φυλασσόμενος, αφήνει πολλά ερωτηματικά για τους σκοπούς που εξυπηρετεί.
Η ιστορία μας έχει διδάξει, ότι στο απώτερο και στο πρόσφατο παρελθόν μυστικές υπηρεσίες της υπερδύναμης, έχουν προβεί σε προβοκατόρικες ενέργειες, προκειμένου να δημιουργήσουν τις συνθήκες, που θα αιτιολογήσουν αποφάσεις και ενέργειες της επίσημης αμερικανικής πολιτικής.
Το kentri.gr θα επιχειρήσει να πιθανολογήσει πολιτικές εξελίξεις υπό το πρίσμα πρόσφατων γεγονότων σημειολογικής ερμηνείας.
Στην σύνοδο των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο πρωθυπουργών στις 28/11/06 στη Ρίγα της Λετονίας, ετέθη και πάλι από την Ε.Ε. η δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού και η επανεξέταση του ρόλου του ΝΑΤΟ. Ως γνωστόν και παλιότερα, η προσπάθεια της Ε.Ε. για τη δημιουργία μηχανισμού προβολής ισχύος κατά Θουκυδίδη, δηλαδή στρατού στη λογική της ενιαίας κρατικής οντότητας και λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετώπισε, όχι απλά την άρνηση των ΗΠΑ, αλλά και πραγματική θύελλα αντιδράσεων.
Τότε μάλιστα ακολούθησε κύμα αποστρατεύσεων, ανώτατων στρατιωτικών κρατών της Ε.Ε. που είχαν εισηγηθεί στις κυβερνήσεις τους την δημιουργία Ευρωπαϊκού Στρατού.
Στη σύνοδο της Ρίγας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευθυγραμμίσθηκε απόλυτα, με τον υπέρμαχο της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού, Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ.
Μία εβδομάδα μετά, στις 5/12, στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε ή σύνοδος των Μ.Κ.Ο. των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Πρώτος μίλησε Υπουργός Άμυνας της φιλοξενούσας χώρας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Όταν ανέβηκε στο βήμα ο Αμερικανός εκπρόσωπος κ. Ρόμπινς, καθηγητής στο Μπέρκλευ, Γενικός Διευθυντής του State Department, μεταξύ των άλλων απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό είπε: Είσθε πολύ καλός πολιτικός και είχατε λαμπρή διαδρομή στην Νεολαία του κόμματός σας. Εγώ όμως γνωρίζω έναν εξαίρετο Έλληνα πολιτικό που έχει γεννηθεί στο Μπέρκλευ, τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου.
Αυτό προκάλεσε αίσθηση σε όλους και δικαιολογημένα αμηχανία στον κ. Μεϊμαράκη χωρίς να γίνει το παραμικρό σχόλιο.
Μήπως αυτό το περιστατικό παραπέμπει στην δήλωση του τότε Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κρίστοφερ, που στις αρχές του 1993 είχε προαναγγείλει εκλογές και αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα;




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo