Μήπως στην καθυστέρηση να τα βρουν στις προμήθειες οφείλεται η μη έγκαιρη ενοικίαση δασοπυροσβεστικών ελικοπτέρων;


Τα περί οικονομίας είναι παραμύθια, όταν το ελληνικό κράτος έχει επιλέξει να καταβάλει σκανδαλωδώς υψηλά ενοίκια για 4 ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης Sikorsky S – 64E αμερικανικής κατασκευής, στερώντας έτσι τα απαραίτητα κονδύλια για να εξοπλιστούν επαρκώς οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις εν όψει του καλοκαιριού. Για κάθε ένα από τα ελικόπτερα αυτά το ελληνικό κράτος θα καταβάλλει 4.150.00€ ανά πυροσβεστική περίοδο, ενώ με την τιμή του ενός θα μπορούσε να ενοικιάσει δύο ρωσικής κατασκευής Mil Mi -26 και μάλιστα με μεγαλύτερη αυτονομία και καλύτερες και μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες.
Το καθένα από τα ελικόπτερα αυτά S – 64E, έχει μέγιστη μεταφορική ικανότητα επτά τόνων νερού. Στην πραγματικότητα, όμως, η ικανότητα αυτή είναι θεωρητική γιατί αν φορτώσουν επτά τόνους νερού το καύσιμο που μπορούν να μεταφέρουν είναι ελάχιστο και έχουν δυνατότητα πτήσης μόλις τριάντα λεπτών. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να μεταβούν σε μια πυρκαγιά που βρίσκεται το πολύ σε απόσταση δεκαπέντε λεπτών από τη βάση τους, να ρίξουν το νερό και να επιστρέψουν άμεσα για ανεφοδιασμό. Δηλαδή πρακτικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτό συμβαίνει γιατί το συνολικό φορτίο που μπορεί να μεταφέρει το ελικόπτερο, συμπεριλαμβανομένου του καυσίμου, είναι πολύ κοντά στους επτά τόνους. Για να μεταφέρει καύσιμο που θα του επιτρέπει διάρκεια πτήσης 110 λεπτών, η οποία θεωρείται οριακά επαρκής για μια αποστολή δασοπυρόσβεσης, το αεροσκάφος μπορεί να ξεκινήσει την αποστολή του μεταφέροντας μόλις 4,5 με 5 τόνους νερού.
Αντίθετα! οι συγκρίσεις με τα ρωσικής κατασκευής ελικόπτερα Mil Mi – 26, τα οποία επίσης ενοικιάζονται κάθε χρόνο, είναι καταλυτικές. Το Mil Mi – 26 είναι το μεγαλύτερο ελικόπτερο στον κόσμο και έχει ικανότητα μεταφοράς φορτίου 20 τόνων, ενώ ο κάδος νερού που διαθέτει είναι χωρητικότητας 15 τόνων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κατευθείαν να ξεκινήσει αποστολή δασοπυρόσβεσης μεταφέροντας 15 τόνους νερού και έχοντας καύσιμα για πτήση διάρκειας τριών ωρών και είκοσι λεπτών. Κάθε δε ώρα πτήσης των ελικοπτέρων S – 64E στοιχίζει περί τις 27.000 ευρώ, νούμερο που μάλλον αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
Έτσι λοιπόν, το ελληνικό κράτος, ενώ υποτίθεται ότι προσπαθεί να κάνει οικονομίες με κάθε τρόπο, καθυστερώντας την ένταξη σε υπηρεσία των ενοικιαζόμενων ελικοπτέρων ευελπιστώντας ότι θα βρέξει, από την άλλη σπεύδει να ενοικιάσει ένα πανάκριβο ελικόπτερο, το οποίο κάνει τα ίδια ή και λιγότερα σε σύγκριση με άλλα που είναι δραματικά φθηνότερα.