Μόνο με αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, είναι δυνατή η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Στα πλαίσια αυτά, οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και Δικαιοσύνης κ. Δένδιας, επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Βουλής και του παρέδωσαν επιστολή με το εξής περιεχόμενο:
"Ύστερα από σχετική εντολή του Πρωθυπουργού, σας προτείνουμε να προκαλέσετε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ασχοληθεί, στο πλαίσιο των κατά τα άρθρα 43Α παρ. 2α αρμοδιοτήτων της, με το θέμα της αλλαγής του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας στο Δημόσιο Βίο. Η Επιτροπή, με βάση και τις προτάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί ιδίως από την πλευρά του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέκου Αλαβάνου, και του μέλους της και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και με βάση άλλες απόψεις που είναι δυνατόν να αναζητήσει και να προκαλέσει, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη διατύπωση πρότασης για την αλλαγή του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, προς την προαναφερόμενη κατεύθυνση, πάντοτε βεβαίως μέσα στα όρια που διαγράφονται από τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής. Είναι αυτονόητο ότι τιθέμεθα αμέσως στη διάθεση της Επιτροπής, προκειμένου να καταθέσουμε τις απόψεις της Κυβέρνησης, αλλά και για να διευκολύνουμε, γενικότερα, το έργο της καθ’ όλη τη διάρκεια της ενασχόλησής της με το αντικείμενο αυτό»
Το θέμα είναι κατά πόσον η τροποποίηση του επίμαχου νόμου, είναι επιτρεπτή από το Σύνταγμα, το οποίο αναγνωρίζει μόνο στη Βουλή την αρμοδιότητα για την άσκηση ή μη δίωξης κατά υπουργών και υφυπουργών, για τυχόν ποινικές πράξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Διακεκριμένος μάλιστα καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου ερωτηθείς σχετικά από τον "Κεντρί" διερωτήθηκε για το πώς επιτρέπει το Σύνταγμα την αλλαγή του Νόμου, χαρακτηρίζοντας όλα αυτά "αστεία".
Ο συνταγματικός νομοθέτης δεν προβλέπει κανένα άλλο ενδιάμεσο όργανο, που θα επιλαμβάνεται πριν διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, ή η Βουλή θα αναπέμπει σε αυτό, προκειμένου να αξιολογήσει αν υπάρχουν στοιχεία που θεμελιώνουν ποινική εμπλοκή πολιτικού προσώπου.
Το άρθρο 86 του Συντάγματος περιγράφει ακριβώς τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και δεν αφήνει κανένα περιθώριο τροποποίησης του νόμου. Ο νόμος μπορεί να τροποποιηθεί ή ακόμη και να καταργηθεί και οι υπουργοί να δικάζονται όπως όλοι οι πολίτες, από την τακτική Δικαιοσύνη, μετά από αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος.