Καθοριστική η ομιλία του πρωθυπουργού για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, στην Ολομέλεια της Βουλής, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας που προκάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κατά την ψηφοφορία, επί συνόλου 298 παρόντων βουλευτών, το νομοσχέδιο έλαβε 159 θετικές ψήφους, 137 αρνητικές, ενώ υπήρξαν και δύο ψήφοι «παρών», από τους ανεξάρτητους, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου.
Υπενθυμίζεται πως υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Κιλτίδης και Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ εναντίον του τοποθετήθηκε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα.
O πρωθυπουργός εγγυήθηκε προσωπικά τη βελτίωση των όρων του ασφαλιστικού, ύστερα από την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση και την επιτήρηση, υπερασπιζόμενος στη Βουλή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση όφειλε να προβεί σε δραστικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό και χωρίς την Τρόικα, καθώς συν τοις άλλοις, «δίχως την παρέμβασή μας, η δαπάνη για τις συντάξεις θα έφτανε στο 26% του ΑΕΠ, που θα σήμαινε ότι το σύστημα θα τιναζόταν στον αέρα και θα είχαμε μια χώρα να πληρώνει συντάξεις και τίποτα άλλο. Σήμερα που δημιουργείται ένα νέο κοινωνικό κράτος, θα σπάσει και ο φαύλος κύκλος της εισφοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να γυρίσει οριστικά σελίδα, να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, διορθώνοντας λάθη δεκαετιών». Ευχαριστώντας δε, τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, για όσες παρατηρήσεις τους εμπεριείχαν συγκεκριμένες προτάσεις, ο κος Παπανδρέου κάλεσε τον υπουργό και υφυπουργό Εργασίας, να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο ενσωμάτωσής τους σε προσεχή νομοσχέδια.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που παρέλαβε τη χώρα και πως θέλει να την παραδώσει είπε χαρακτηριστικά:
«Ζούμε το τέλος του πελατειακού κράτους. Αυτή η κυβέρνηση θα αποτελειώσει το πελατειακό κράτος, που κινδύνευσε να αποτελειώσει την ίδια τη χώρα. Αυτό έθεσε σε κίνδυνο το Ασφαλιστικό, που μας εμπόδισε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις τότε που έπρεπε, που ευνόησε ομάδες πίεσης σε βάρος του κοινωνικού συνόλου - κάτι που γνωρίσαμε στην πιο ακραία εκδοχή του - που οδήγησε στις πρακτικές των δομημένων ομολόγων, σε ένα όργιο πελατειακών διορισμών, όπως τα θλιβερά φαινόμενα τύπου «Αγρογής». Αυτές τις πρακτικές τις υιοθετείτε και σήμερα;» ρώτησε απευθυνόμενος προς την Νέα Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός, κατηγορώντας την πως δεν επεφύλαξε στις τοποθετήσεις της, «ούτε μισή λέξη καταδίκης, ούτε μισή κουβέντα για όσους δεν είχαν τα μέσα, τα κονέ».
Και ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του καλώντας όλους τους Έλληνες να συστρατευτούν στην προσπάθεια για μια καλύτερη Ελλάδα, ώστε να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά μας, η προοπτική μας και η εργασία μας.