Συναίνεση των κομμάτων σήμερα στη Βουλή για τη Διαφάνεια αλλά…

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αφού επανέλαβε, ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα που ενδείκνυνται για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την δημιουργία κανόνων διαφάνειας στην πολιτική και την οικονομική ζωή της χώρας, κάλεσε όλους σε συστράτευση για τη σωτηρία της χώρας.
«Αν δεν αναλαμβάνει ο καθένας μας την ευθύνη που του αναλογεί πολύ δύσκολα θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα και να ανοίξουμε μια νέα σελίδα για τη χώρα μας. Γι΄αυτό τον αγώνα δίνουμε και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό Εμείς δεσμευόμαστε ότι η κυβέρνηση και ως η κοινοβουλευτική ομάδα. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να οδηγήσουμε ξανά την Ελλάδα σε ήρεμα νερά. Να ξαναδώσουμε καινούργια προοπτική στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Δυστυχώς σήμερα η Ελλάδα και το 2004 και σήμερα βρίσκεται δυό φορές υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία. Για πρώτη φορά μετά το 1974, με την επιτήρηση φθάσαμε να χάνουμε σημαντικά περιθώρια εθνικής μας ανεξαρτησίας. Αλλά έχουμε και τις διεθνείς αγορές να παίζουν με τη μοίρα μας. Να γίνονται καθοριστικοί παράγοντες του σήμερα και του μέλλοντός μας.
Η προσπάθειά μας δεν είναι απλά να βάλουμε τάξη στη χώρα. Αυτή είναι η προϋπόθεση να απαλλαγούμε από την κηδεμονία. Ο αγώνας μας είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από το βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας. Είναι δικό μας χρέος. Ένα χρέος που πληρώνουμε όλοι, έστω και αν οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και εγκληματικές. Αλλά αυτό το χρέος προς την πατρίδα θα το εκπληρώσουμε για να μπορούμε να ορίζουμε και πάλι εμείς την τύχη μας. Και ξέρουμε ότι μπορούμε. Η απελευθέρωσή μας από τη θηλιά που σήμερα μας βάζουν, θα σημάνει ξεπέταγμα μιας άλλης Ελλάδας δημιουργικής. Μιάς Ελλάδας διαφάνειας και Δημοκρατίας» κατέληξε ο πρωθυπουργός..
Καλώ λοιπόν όλους σε κοινή συστράτευση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, ούτε τα περιθώρια για μικροδιευθετήσεις και διεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια ως έθνος, ως λαός, ως ελληνισμός, να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα απεργίες και στάσεις. Είναι ώρα να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και το αίσθημα αδικίας, που δικαιολογημένα νιώθουμε, να το κάνουμε δύναμη ανατροπής, αλλαγής και ανασυγκρότησης της χώρας μας, της πατρίδας μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ζήτησε τη δημιουργία Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για τη διαφθορά. «Πρότεινα, είπε, αυτή την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς γιατί γνωρίζω ότι στο σημείο αυτό υπάρχει συμφωνία ολόκληρου του ελληνικού λαού ότι δεν πάει άλλο. Ότι κάτι πρέπει να γίνει και ότι κάτι πρέπει να γίνει. Και κάτι ακόμα γιατί στο ζήτημα αυτό υπάρχει, θέλω να πιστεύω ειλικρινής συμφωνία των κομμάτων. Πρότεινα να συγκροτήσουμε Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, που θα συζητήσει εξαντλητικά και θα καταλήξει χειροπιαστά συμπεράσματα άμεσης δράσης. Συμπεράσματα που θα γίνουν νόμοι του κράτους