Φυσικοί διατροφικοί παράγοντες που ανακουφίζουν από την δυσπεψία και διευκολύνουν την πέψη
Του Αλέξανδρου Αλεξάκη
Η άστατη διατροφή αυτών των ημερών και το ανώφελο με πλούσια εδέσματα τραπέζι προκαλούν στην πλειονότητα τους και προάγουν την άνθιση δυσάρεστων διαφορετικών συμπτωμάτων. Μεταξύ αυτών είναι η δυσπεψία, κοινώς λεγομένη, βαρυστομαχιά που συνήθως εδραιώνει την δυσλειτουργία της πέψης.Μια προσπάθεια μελέτης των περιπτώσεων εκείνων που συνθέτουν την υγεία με την προσέγγιση των συστατικών των βότανα των έχουν την εγγύηση και την αποτελεσματικότητα ενός γνήσιου φυσικού διατροφικού είδους.
Το ρόφημα αφέψημα από χορταρικά-βότανα.
Στην περίπτωση της πέψης, η προτίμηση μερικών τονωτικών αφεψημάτων από φυτά της ελληνικής γης για την διευκόλυνση της, μετά από έντονη διατροφική επίθεση ή και την κατανάλωση ακατάλληλων τροφών, χαρίζει επιθυμητά και ασφαλή αποτελέσματα. Το Δενδρολίβανο (δεντρί διοσμαρίνι, διοσμαρί, Λιβανόδεντρο, Λιβανωτίς. Rosmarinus Officinalis)
Λόγω του ελαίου του είναι άριστο προϊόν για πολλές περιπτώσεις τόσο ιαματικές όσο και καλλυντικές (αρωματοποιία, σαπωνοποιία). Γνωστό από την αρχαιότητα, έβρισκε εφαρμογή υπό μορφή παρασκευασμάτων εναντίον του τετάνου, ακόμη και οι σπόροι του χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της παράλυσης, ως θυμίαμα στους ναούς ακόμη και σήμερα. Στα χρόνια της Ρώμης διαβάζουμε στον Οβίδιο ο οποίος το αναφέρει ως roseum marinus.
Στην Ευρώπη έγινε γνωστό από τον Παράκελσο (1493-1541)
Συγχωρείστε με, αλλά αξίζει να σταθούμε για λίγο στην προσωπικότητα αυτού του ανθρώπου και να αναφέρουμε λίγα από την ζωή του.
Θεόφραστος Μπομπάστους Φον Χόνχενχαιμ όπως είναι το όνομα, μια εξέχουσα προσωπικότητα Ιατρός -Χειρούργος και Χημικός από τους πιο εκπληκτικούς ανθρώπους. ΄Ενας ερευνητής της επιστήμης ο οποίος συνέβαλε ουσιαστικά με τα πειράματα του στην πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής. Γνωστός στον επιστημονικό κόσμο ως Paracelsus χαίρει τον σεβασμό και την αγάπη ως κάτι περισσότερο από κοινός θνητός. Γεννήθηκε στην Ελβετία, στο χωριό Einstedler ο πατέρας του ήταν Ιατρός και Χημικός όπου δίδασκε στο Σχολείο χημεία.
Ο Παράκελσος χορηγούσε το δενδρολίβανο σε πολλές περιπτώσεις, όπως έλκος, εντερικά, δερματικά, προβλήματα περιόδου των γυναικών και σε πολλά άλλα.
Χρήσεις
Σαν φαρμακευτικό φυτό έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες .
Η πεπτική του δράση είναι
Ως τονωτικό στο στομάχι, στο συκώτι, και στη χολή.
Επίσης προτείνεται για τον διαβήτη, για την καταπολέμηση της αναιμίας, της αϋπνίας και των ζαλάδων.
Γίνονται έρευνες για την χρήση του στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Ως καλλυντικό, χρησιμοποιείται στα λιπαρά μαλλιά, καθώς τους χαρίζει λάμψη, βελτιώνει το σκούρο χρώμα τους δρα κατά της πιτυρίδας και σταματά την τριχόπτωση. Χρησιμοποιείται δε στο λουτρό ως αναζοωγονητικό, δροσιστικό και αποσμητικό.
Εκτέλεση
Σε ένα φλιτζάνι νερό ρίχνουμε φύλλα δενδρολίβανου 5-10 γραμμάρια. Θερμαίνεται σε μπρίκι μέχρι τους 90-100 Co (μόλις πριν τον βρασμό), αυτό διαπιστώνεται μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες. Αμέσως κατεβάζουμε από την φωτιά το μπρίκι.
Σημειωτέον ότι τα αφεψήματα δεν βράζουν. Το αφήνουμε όλο το περιεχόμενο να ηρεμίσει για 3-4 λεπτά. Μετά διηθείται (σουρώνεται) στο φλιτζάνι.
Δεν προστίθεται ζάχαρη. Πίνετε ως έχει μετά το γεύμα.
Η δράση του θα εμφανιστεί μετά από περίπου 10-20 λεπτά.
Για περισσότερη αποτελεσματικότητα το δενδρολίβανο συνδυάζεται με θυμάρι. Επίσης τονωτικό του στομάχου. Χρησιμοποιείται όπως το δενδρολίβανο 5-7 γραμμάρια σε θερμό νερό μόλις πριν τον βρασμό.
Προσοχή
Συνιστάται όπως το δεντρολίβανο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από τις έγκυες και θηλάζοντας ή γυναίκες σε περίοδο νοσηλείας. Η υπερβολική δόση του ελαίου αφεψήματος μπορεί να οδηγήσει στην αποβολή ή μπορεί να έχει επιπτώσεις στο έμβρυο.
Συστατικά.
Σε μια μερίδα, μερικά από τα συστατικά που περιέχονται –εκτός ενός μεγάλου αριθμού ποικίλων ουσιών που περιέχει το λάδι όπως αμινοξέα, λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή, και επίσης ένα πλούσιο μπουκέτο αρωματικών πτητικών ουσιών- βρίσκονται και κάποια άλλα που έχουν κάποιο ενδιαφέρον για μας τους απλούς χρήστες όπως,
Βιταμίνη A 43.9 IU (Διεθνείς Μονάδες).
Μέταλλα, Ασβέστιο 4.8mg, Σίδηρος 0.1mg, Μαγνήσιο 1.4mg, Φωσφόρος 1.0mg, Κάλιο 10.0mg, Νάτριο 0.4 mg, Ψευδάργυρος 0.0mg.
Το Φασκόμηλο ελελίφασκος και αλισφακιά officinalis Salvia
Ένα από τα αξιαγάπητα βότανα της ελληνικής γης που κοσμεί την μεγάλη ποικιλία των βοτάνων. Κατέχει την πρώτη θέση στις επιθυμίες, και κυρίως όσων μένουν πιστοί στα αφεψήματα και τα ροφήματα γενικώς της ελληνικής χλωρίδας.
Η γλυκιά γεύση της φασκόμηλου μαζί με τις θαυμάσιες ιδιότητες του, οι οποίες προάγουν την υγεία, υποστηρίχθηκε σε τέτοια υψηλή εκτίμηση ώστε η διεθνής ένωση βοτάνων απένειμε στη φασκομηλιά τον τίτλο " Το βοτάνι της χρονιάς " για το έτος 2001!
Το φασκόμηλο είτε είναι φρέσκο είτε αποξηραμένο, ολόκληρο ή σε σκόνη (φακελάκια) είναι το ίδιο δημοφιλές.
Το φασκόμηλο έχει κρατήσει ψηλά την μεγάλη εκτίμηση του λαού μας καθ' όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας για τις ιατρικές του ιδιότητες (αναφορά από αρχαίους συγγραφείς).
Τα συστατικά του ελαίου του φασκόμηλου επενεργούν κατά της γήρανσης, είναι τονωτικά, καταπραϋντικά για το στομάχι, μαλακτικά του λαιμό καταπολεμά το κρυολόγημα και τους πονοκεφάλους, είναι διουρητικό όπως εξάλλου συμβαίνει με όλα τα αφεψήματα, στα οποία αναφερόμαστε..
Σε πρόσφατες έρευνες (Peter Houghton στο Βρετανικό Φαρμακευτικό Συνέδριο Harrogate 15-17 Σεπτεμβρίου 2003), αναφέρεται ότι η ξηρά ρίζα της φασκομηλιάς, περιέχει ενεργές ενώσεις παρόμοιες με εκείνους που περιέχουν τα σύγχρονα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά της νόσου Alzheimer.
Η πεπτική του δράση είναι,
Τονωτικό του στομάχου.
Εκτέλεση
Είναι η ίδια με αυτή του δενδρολίβανου.
Το Χαμομήλι (Ματρικάρια το χαμαίμηλον)
Ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα ροφήματα της Ελλάδας. Το συναντάμε σε όποιον χώρο της πατρίδας μας κι αν βρεθούμε.
Παραδοσιακό, ιαματικό αγγίζει το ιδανικό φάρμακο για κάθε ασθένεια. Το μικρό αυτό λουλούδι περιέχει μέσα του πλήθος ιδιοτήτων που το κατατάσσει στην πρώτη γραμμή ως το είδος εκείνο που χρησιμοποιείται θεραπευτικά σε πάμπολλες περιπτώσεις ασθενειών.
Θα λέγαμε πως ο άνθρωπος μεγαλώνει έχοντας με το χαμομήλι κοντά του χρησιμοποιώντας το για κάθε τι. Από ένα απλό κρυολόγημα μέχρι εντερικές διαταραχές και ακόμη ως καταπραϋντικό των νεύρων, ανακούφιση από τους πόνους μυών πονόλαιμο και πολλά άλλα.
Ανάμεσα στις δράσεις του αναμφίβολα δεν θα έλειπε και το στομάχι.
Το χαμομήλι είναι από τα πρώτα που συνιστάται για την δυσπεψία.
Τα άνθη του χρησιμοποιούνται τόσο στην φαρμακευτική και την αρωματοποιία, όσο και ως καλλυντικό. Επίσης η συμβολή του στο αδυνάτισμα βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση για τον λόγω αυτό έχουν παρασκευαστεί σκευάσματα τα οποία προσφέρονται για την διατήρηση της σιλουέτας Καθώς επίσης η χρήση του γιαι την ομορφιά του προσώπου , για τα μαλλιά, τα μάτια και γενικά για όλο το σώμα εμφανίζει μεγάλη ζήτηση.
Εκτέλεση
Είναι η ίδια με των άλλων.
.
Η Μέντα (Menta Piperita)
Κι αυτό το φυτό ως αφέψημα χρησιμεύει για στομαχικές διαταραχές και χωνευτικές δυσλειτουργίες. Από το φυτό αυτό εξάγεται η μυνθόλη το αιθέριο έλαιο του
Η μυνθόλη ή μινθέλαιο βρίσκει εφαρμογή στη ζαχαροπλαστική, την ποτοποιία, την αρωματοποιία και τη φαρμακευτική. Πριν από πολλά χρόνια (αρχές της δεκαετίας του ‘80) στο εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας της Σχολής Χημικών Μηχανικών είχε διεξαχθεί έρευνα για τη εφαρμογή μεθόδου η οποία θα διευκόλυνε την εξαγωγή της μυνθόλης από τα φύλλα και τα άνθη του φυτού. Είχα την τύχη τότε να παρακολουθήσω από κοντά τις έρευνες αυτές ως τεχνικός βοηθός στο εργαστήριο υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητού της Αναλυτικής Χημείας Γεωργίου Παρισάκη. Οι έρευνες είχαν αποδώσει καρπούς. Τα αποτελέσματα και η μέθοδος η οποία αναπτύχθηκε εδόθη στην Ελληνική Βιομηχανία προς περαιτέρω εφαρμογή για ποικίλες χρήσεις.
Εκτέλεση
Είναι η ίδια όπως περιγράφτηκε στο δενδρολίβανο.
Θα ήταν παράληψη μας να μην αναφέρουμε ένα διαφορετικό είδος που δεν ανήκει στην κατηγορία των ροφημάτων αλλά είναι πρωτοπόρο στην πεπτική δράση της χώνευσης.
Αυτό είναι
Το γιαούρτι
Θα επανέλθουμε κάνοντας μια ιδιαίτερη αφιέρωση γι αυτό το εξαίσιο και ξεχωριστό γαλακτοκομικό προϊόν εξυμνώντας τις αρετές του.
Η βουλιμία προκαλεί πλείστα όσα προβλήματα. Ένα απ αυτά είναι η παχυσαρκία με όλα τα συμπαρομαρτούντα κατά της υγείας με επιπρόσθετο αυτό του ψυχικού μαρασμού.
Η δυσπεψία είναι το φαινόμενο που ακολουθεί κάθε φορά της ήττας με τα εδέσματα.
Μεταφέροντας την αρχή, ότι καλύτερη είναι η πρόληψη από την θεραπεία θα επανέλθουμε γι άλλη μια φορά, στον αγώνα ενάντια στην βουλιμία, μεταφέροντας τις ιδέες της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας με τις αξίες της ζωής.
Επικαλούμενη πάντα με το μέτρο.
Και ειδικότερα της Κρητικής διατροφής,
Η οποία μεταφέρει την ιδέα της τροφής από την γενέτειρα γη η οποία συνδυάζει ό,τι καλό και ωφέλιμο.
Η εφαρμογή της έχει ως βάση
τα φρούτα τα λαχανικά, τις πατάτες, τα όσπρια, δημητριακά καθημερινά.
Το ελαιόλαδο απαραιτήτως σε όλες τις χρήσεις αντί για βούτυρο ή σπορέλαια.
Το ψάρι, το γιαούρτι, το τυρί και λίγο γάλα εβδομαδιαίως.
Ελάχιστο κρέας εβδομαδιαίως.
Ελάχιστα γλυκά το μήνα
Αλέξανδρος Αλεξάκης