Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Πολιτικά δύσκολη άλλα απαραίτητη η μείωση των δαπανών

ksafa1Διαχρονικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη μείωση των δαπανών και των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό αναγνώρισε η Μιράντα Ξαφά. Η πρώην γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε μιλώντας στον Real Fm, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συναινέσουν στην εφαρμογή μιας οδυνηρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις από τις υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, η κα Ξαφά τόνισε ότι με τον τόπο αυτό, «αυξάνεται το κόστος δανεισμού τους κράτους και της οικονομίας γενικότερα, σε στιγμή που το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε εκρηκτική πορεία» και συνέχισε: «Όσο επικρατούσαν ευνοϊκές συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, η Ελλάδα πέτυχε να συγκλίνει με το μέσο όρο διαβίωσης της ΕΕ, αλλά το κατάφερε αυτό με δανεικά, που όσο αυξανόταν το εισόδημα με ρυθμούς της τάξης του 4%, αυξανόταν και το χρέος, αλλά δεν έμοιαζε να υπάρχει πρόβλημα, γιατί ο λόγος του χρέους προς το εισόδημα της Ελλάδας, ήταν περίπου σταθερός. Με τη διεθνή κρίση όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τώρα αρνητικός, ο πληθωρισμός είναι πάρα πολύ χαμηλός και τα επιτόκια είναι πολύ ψηλότερα από ότι ήταν πριν από την κρίση. Έτσι έχει μπει το χρέος σε μία εκρηκτική πορεία, που όσο η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας μειώνεται, τόσο αυξάνεται ο δανεισμός και χειροτερεύει η πορεία του χρέους».
Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους η οικονομική κατάσταση της χώρας έφτασε σε αυτό το σημείο, η κα. Ξαφά επεσήμανε ότι την περίοδο των τελευταίων 6 – 7 ετών που είχαμε ταχύρυθμη ανάπτυξη «είχαμε μία χρυσή ευκαιρία να μειώσουμε τις κρατικές δαπάνες μόνιμα, αλλά αντί αυτού, δανειζόμασταν όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που έχουμε φτάσει» και συνέχισε: «Θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα παρεμβάσεις και στο ασφαλιστικό και στις δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν λειτουργικά ελλείμματα της τάξης των δύο δις το χρόνο και θα έπρεπε να μπει μία τάξη στα δημόσια οικονομικά. Τώρα είναι πολύ πιο δύσκολη η προσαρμογή, γιατί δεν έχουμε ταχύρυθμη ανάπτυξη».
Η πρώην γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκαθάρισε ότι οι κρατικές δαπάνες δεν μπορούν να μειωθούν σημαντικά, εάν δεν μειωθούν τα λεγόμενα κεκτημένα δικαιώματα, αρκετών κοινωνικών ομάδων, κυρίως των συντεχνιών του δημόσιου τομέα. «Γι αυτό είναι πολιτικά δύσκολη η μείωση των δαπανών» σημείωσε, όμως όπως είπε, «εδώ που φτάσαμε, είναι απαραίτητη - και η σημερινή κυβέρνηση καλείται να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα της οικονομίας, που δεν έλυσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».
Παράλληλα τόνισε πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια μείωσης των δαπανών και της σπατάλης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας πάντως ότι όταν μιλάμε για περικοπή δαπανών, δεν εννοούμε πάγωμα των προσλήψεων, εννοούμε πολύ πιο δραστικά μέτρα. «Σας λέω ενδεικτικά ότι μόνο ο ΟΣΕ, χάνει ένα δις το χρόνο.
Ας μην αναφέρω την κατάσταση στα κρατικά νοσοκομεία, στα ασφαλιστικά ταμεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όλα αυτά είναι μαύρες τρύπες που κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα. Θα πρέπει λοιπόν να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και ιδιωτικοποίησης με στόχο την εξάλειψη των λειτουργικών ελλειμμάτων σε βάθος τριετίας, γιατί οι αγορές δεν θα περιμένουν».

Τέλος η κα Ξαφά σημείωσες πως τα σήματα της προσπάθειας που θα υπάρξει από την κυβέρνηση, πρέπει να δοθούν άμεσα. «Έχουμε καθυστερήσει, αλλά τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει το πρόγραμμα σταθερότητας που θα υποβάλει αυτό το μήνα στην ΕΕ και όλοι ελπίζουμε ότι αυτό το πρόγραμμα θα περιέχει κάποια μέτρα με μετρήσιμους στόχους που θα οδηγούν σε μία αποκλιμάκωση του χρέους σε βάθος τριετίας» επεσήμανε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει: «Οι αγορές δεν θα περιμένουν καν ένα χρόνο. Θα περιμένουν να δουν ένα πρόγραμμα αξιόπιστο, με στόχους, ικανό να αντιστρέψει τη δυναμική του χρέους».
Τέλος, η πρώην γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ εκτίμησε ότι η στάση της αντιπολίτευσης θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο. «Είναι σημαντικό να συμφωνήσουν τα κόμματα, ότι αυτή η οδυνηρή δημοσιονομική πολιτική είναι απαραίτητη και το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην κυβέρνηση». 




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo