Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Άπλετο φως θα πέσει στις γκρίζες πλευρές της οικονομίας

saxinidis1Η κυβέρνηση θα ρίξει άπλετο φως στις γκρίζες πλευρές της οικονομίας, είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο για το ξέπλυμα χρήματος που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

"Θέλω λοιπόν με αυτή την ευκαιρία να καταστήσω σαφές ότι η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως κορυφαίο στόχο την ανανέωση και την ενίσχυση της πίστης των πολιτών σε θεσμούς και κανόνες σε ολόκληρο το φάσμα του δημοσίου βίου.
Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε όλες τις αντιπαραγωγικές πρακτικές, τις νοσηρές νοοτροπίες και τις αρνητικές συμπεριφορές που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σαν τα αγριόχορτα σε έναν εγκαταλελειμμένο κήπο.
Πρόκειται για πρακτικές, νοοτροπίες και συμπεριφορές ασύμβατες και αταίριαστες με τις λειτουργίες ενός κράτους - μέλους της ευρωζώνης.
Όλα αυτά θα τελειώσουν και θα τελειώσουν πάρα πολύ σύντομα.
Η διεθνοποίηση των αγορών, με την καθημερινή, παγκόσμια, διακίνηση μεγάλου όγκου κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες διευκόλυνε και τη μαζική ροή κεφαλαίων που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.
Ο ανεπαρκής έλεγχος στο ζήτημα της προέλευσης των χρημάτων μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο κύρος της χώρας και στη φήμη του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Για τον περιορισμό του φαινόμενου του «Ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», υπάρχει πλαίσιο για διεθνή συνεργασία και συντονισμό δράσεων.
Με το άρθρο 7 του ν. 3691/08, κατήργησε την προϋπάρχουσα Εθνική Αρχή και σύστησε Επιτροπή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, με ευρείες αρμοδιότητες όπως:
H λήψη, επεξεργασία και προώθηση στις δικαστικές αρχές, όποτε κρίνεται απαραίτητο, των αναφορών για τις συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για διάπραξη ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας και η ανταλλαγή πληροφοριών με τις αντίστοιχες μονάδες των υπολοίπων χωρών. Είναι ο βασικός πυλώνας της προσπάθειας καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος.
Τα μέτρα που πήρε η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν κρίθηκαν επαρκή.
Δυστυχώς, η Χώρα μας, από τον Ιούνιο του 2007, είναι υπό αυξημένη επιτήρηση, εξαιτίας της κακής βαθμολογίας στις 36 από τις συνολικές 49 συστάσεις της FATF. Δεν έχει ακόμη καταφέρει να ανατρέψει την σε βάρος της εικόνα.

Αναλυτικότερα, η Ελλάδα θεωρείται η μοναδική χώρα, από τα Κράτη-Μέλη της FATF, που δεν έχει συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα για τη σύσταση και λειτουργία της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (FIU), καθώς η λειτουργία της Επιτροπής έγινε κατά τρόπο πλημμελή.
Συγκεκριμένα:
α) Η μηχανογραφική υποστήριξη της ήταν ελλιπής.
β) Η στελέχωση της δεν ήταν η ενδεδειγμένη
Για αυτό κρίνεται απαραίτητη και επιτακτική η άμεση ανάληψη δράσεων και πολιτικών πρωτοβουλιών.

Τα μέτρα που πρόκειται άμεσα η πολιτεία να λάβει στοχεύουν στην αντιμετώπιση ενός πρόσθετου κινδύνου ο οποίος προέκυψε κατά την νέα αξιολόγηση χωρών που έχει ξεκινήσει η FATF κατ’ εντολή των χωρών του G20.
H διαδικασία αυτή αποσκοπεί στη διαμόρφωση τον Φεβρουάριο του 2010, ενός καταλόγου χωρών υψηλού κινδύνου από πλευράς ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
Αντιλαμβάνεστε ποιος είναι ο κίνδυνος για τη χώρα.

Για την αποφυγή των ανωτέρω αρνητικών εξελίξεων και με γνώμονα την αντιμετώπιση των υφισταμένων αδυναμιών θα υλοποιηθούν άμεσα τα ακόλουθα μέτρα:
1. Βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της Επιτροπής και στελέχωση της με εξειδικευμένο προσωπικό (οικονομικούς και τεχνικούς αναλυτές), υψηλών προσόντων, βάσει συγκεκριμένου προσοντολογίου, και ήθους.
2. Ενίσχυση της Επιτροπής με επαρκή και κατάλληλα τεχνικά μέσα.
3. Η βασική προτεραιότητα της Επιτροπής θα δοθεί σε ζητήματα πολιτικής και ελέγχου.
4. Η εποπτεία της Επιτροπής παραμένει στον Υπουργό Οικονομικών.
5. Ανασύσταση και ουσιαστική λειτουργία της Επιτροπής Στρατηγικής που προβλέπεται στο άρθρο 9 του ν. 3691/08.
6. Πλήρης ποινικοποίηση του αδικήματος της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, με προώθηση τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα.
7. Κύρωση της Σύμβασης του Παλέρμο, με την οποία γίνεται διεθνής προσπάθεια προστασίας από το οργανωμένο έγκλημα.
8. Θέσπιση διοικητικών κυρώσεων στα υπόχρεα πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, τα οποία εποπτεύονται από τη Γενική Δ/νση Φορολογικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών.
9. Αυστηρότερη αναθεώρηση υφιστάμενου νομικού πλαισίου (ν. 3091/02) που διέπει τις offshore εταιρείες και τροποποίηση Υπουργικής Απόφασης που κατονομάζει της χώρες που λειτουργούν ως φορολογικοί παράδεισοι, με βάση τη σχετική λίστα του Ο.Ο.Σ.Α.
Το μαύρο χρήμα είναι μία από τις γκρίζες πλευρές της οικονομίας. Σε αυτήν και σε όλες τις άλλες γκρίζες περιοχές θα πέσει φως, άπλετο φως δικαιοσύνης και πυγμής."



Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo