Ψέματα στο λαό και στην Ε.Ε. έλεγε η Κυβέρνηση Καραμανλή για το έλλειμμα
Με έκπληξη και αγανάκτηση αντέδρασαν Κομισιόν και ευρωπαίοι εταίροι, όταν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τους ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα δεν θα’ ναι φέτος 3,7 ή 6, αλλά 12,5% του ΑΕΠ. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γιούνκερς δεν μπόρεσε - και δεν θέλησε - να κρύψει την οργή του.
«Έχω εντυπωσιαστεί από την πλήρη ανατροπή στα παλιά και τα καινούργια νούμερα. Έχει συμβεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Αν συμβεί ξανά ακόμα μια φορά, θα ελέγξουμε την αξιοπιστία όλων των στοιχείων και όλου του πλαισίου. Το παιχνίδι τελείωσε! Χρειαζόμαστε σοβαρές στατιστικές, είπε οργισμένος.
Περισσότερο κομψοί, αλλά και άκρως αυστηροί στις συστάσεις τους προς τη χώρα μας, και οι κύριοι Αλμούνια και Τρισέ. Απαίτησαν μέτρα «εδώ και τώρα», αξιόπιστα στοιχεία και, όσο για την παράταση … θα δούμε τον Δεκέμβριο.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να γίνει σεβαστό το Σύμφωνο Σταθερότητας, Και είναι εξαιρετικά σημαντικό, η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας να βελτιωθεί στο ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισσέ.
Ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωνε συνεχώς με SMS τον Πρωθυπουργό Γιώργο στη Λευκωσία για την πορεία των συζητήσεων του στις Βρυξέλλες.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας ο Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνησε ότι η μεγάλη απόκλιση των δημοσιονομικών στοιχείων οφείλεται σε τρεις λόγους: Πρώτον στην αρνητική οικονομική συγκυρία, δεύτερον στην υπερεκτίμηση των εσόδων, στην ανεξέλεγκτη αύξηση των δαπανών και στην κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τρίτον, στην απόκρυψη σημαντικών στοιχείων.
Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα τόσο στο χθεσινό Συμβούλιο Eurogroup, όσο και στο σημερινό Συμβούλιο Ecofin, προσπάθησε να παρουσιάσει με πειστικό τρόπο ένα μακρόπνοο πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας και μείωσης του ελλείμματος μέσα σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Δεσμεύτηκε, ακόμη, ότι με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα μειωθεί το 2010 σε μονοψήφιο αριθμό, δηλαδή, τουλάχιστον κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.