Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Απασφαλισμένη χειροβομβίδα η διαφθορά για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

diafthoraΝέα αναφορά στη Διεθνή Διαφάνεια, δείχνει ότι η διαφθορά στον επιχειρηματικό τομέα κοστίζει δισεκατομμύρια, ζημιώνει το εμπόριο, την ανάπτυξη και την κατανάλωση.
Το Global Corruption Report 2009: Corruption & the Private Sector (GCR 2009) παρουσιάζει τις απόψεις περισσοτέρων από 75 ειδικών γύρω από το μέγεθος, το εύρος και τις ολέθριες επιπτώσεις της διαφθοράς στον επιχειρηματικό τομέα. Περιλαμβάνει εκθέσεις από 46 χώρες καθώς και προτάσεις για καλύτερες πρακτικές. Αποτελεί μια ετήσια αναφορά της οργάνωσης ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, η οποία συνδυάζει εξειδικευμένη γνώση από όλο τον κόσμο γύρω από έναν θεματικό πυρήνα.

Tο GCR2009, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα για 8η χρονιά, τονίζει πόσο καταστροφικές είναι οι πράξεις διαφθοράς για τον υγιή ανταγωνισμό, την οικονομική ανάπτυξη και ευρύτερα την πορεία του επιχειρηματικού τομέα παγκοσμίως. Μόνο τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις έπρεπε να πληρώσουν δισεκατομμύρια σε πρόστιμα λόγω διεφθαρμένων πρακτικών, πέραν του μη μετρήσιμου κόστους που οφείλεται στο πεσμένο ηθικό του προσωπικού, τον κλονισμό της εμπιστοσύνης στις σχέσεις με τους πελάτες-καταναλωτές καθώς και τους μελλοντικούς επενδυτές.
Στη φετινή αναφορά παρατίθενται μια σειρά από περιπτώσεις (από διάφορες χώρες) κατά τις οποίες διευθυντές, βασικοί μέτοχοι και άλλοι εμπλεκόμενοι εντός των επιχειρήσεων, καταχρώνται της ισχύος τους για προσωπικό όφελος, εις βάρος των ιδιοκτητών, επενδυτών, υπαλλήλων και της κοινωνίας γενικότερα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που απευθύνθηκε σε στελέχη πολυεθνικών εταιρειών (η οποία παρουσιάζεται στο GCR2009), το ήμισυ των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η διαφθορά αύξησε το κόστος της επιχειρηματικής δράσης τουλάχιστον κατά 10%.
To GCR2009 αναδεικνύει επίσης τη διαχρονική και διεθνή εμπλοκή του επιχειρηματικού τομέα στη δημόσια διοίκηση. Παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές που αφορούν τις δημόσιες προμήθειες, καταργούν τον ανταγωνισμό, υιοθετώντας αδιαφανείς διαδικασίες, με αποτέλεσμα την κατασπατάληση πόρων, αγαθών και υπηρεσιών.
Η έκθεση για την Ελλάδα (μια από τις 46 εκθέσεις χωρών), που εντάσσεται στο GCR 2009,  κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υπόθεση της Siemens, καθώς και σε εκείνη των δομημένων ομολόγων. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι θεσμικές και νομικές ρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν κατά την περίοδο που καλύπτει το GCR2009 (δηλ. 1/6/2007 – 30/5/2008).
«Η στήριξη της επιχειρηματικής δράσης σε προσωπικές σχέσεις και ρευστά συστήματα διαδικασιών, ή ακόμα η ένταξή της σε γκρίζες ζώνες, χωρίς εποπτεία και ακεραιότητα, είναι ένας δρόμος που οδηγεί στη βέβαιη αποτυχία», τονίζει η Πρόεδρος της ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Huguette Labelle. Η ανεπάρκεια επιχειρηματικής ηθικής, όπως αυτή εμπεδώνεται με την τρέχουσα οικονομική κρίση, υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης μηχανισμών καταπολέμησης της διαφθοράς στους κόλπους των επιχειρήσεων. Εταιρείες που έχουν ενσωματώσει τέτοιους μηχανισμούς, φαίνεται να έχουν 50% λιγότερα κρούσματα διαφθοράς, χωρίς να ελαττώνονται οι επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ έχει προτείνει αποτελεσματικά εργαλεία και μηχανισμούς εναντίον της διαφθοράς για τον επιχειρηματικό τομέα. Ενδεικτικά αναφέρονται:

▪    Εφαρμογή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης
▪     Υιοθέτηση και εφαρμογή κωδικών δεοντολογίας
▪     Προστασία πληροφοριοδοτών
▪     Επέκταση και εντατικοποίηση της λογοδοσίας

 
 

 




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo