Jürgen Habermas: Γερμανία στην Ευρώπη και όχι γερμανική Ευρώπη

Θεωρεί ότι η ΕΕ εκφυλίζεται σε μια ένωση τεχνοκρατών προσαρμοσμένων στις ανάγκες των χρηματαγορών και πιστεύει ότι θα πρέπει να εξελιχθεί σε μια υπερεθνική δημοκρατία, στην οποία τα σημερινά κράτη θα διατηρηθούν, αλλά θα πρέπει να παραχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα. «Εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε την νομισματική ένωση δεν φτάνει να δίνουμε δάνεια στις υπερχρεωμένες χώρες δεδομένων των δομικών διαφορών που υπάρχουν", υποστήριξε ο Jürgen Habermas. «Δεν φτάνει. Αντ αυτού χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και διάθεση συνεργασίας που να τροφοδοτείται από μια κοινή πολιτική προοπτική. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα στην ευρωζώνη».
Ο γερμανός φιλόσοφος πιστεύει ότι οι συμφωνίες της ΕΕ θα πρέπει να ξαναγραφτούν από μια συντακτική συνέλευση, ότι ο κλειδί των αλλαγών στην Ένωση το κρατά η γερμανική κυβέρνηση, που έχει «ηγετικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη για λόγους δημογραφικούς και οικονομικούς». Ο Habermas ωστόσο προειδοποιεί: Η Γερμανία δεν θα πρέπει να υποκύψει στην πρόκληση να τολμήσει να πορευτεί μόνη της, δεν πρόκειται για μια γερμανική Ευρώπη, αλλά για μια Γερμανία μέσα στην Ευρώπη». Και καλεί τη Γερμανία και τις χώρες του βορρά να χαλαρώσουν τη αυστηρή πολιτική λιτότητας. «Θα επέλεγα μια πιο εξισορροπημένη οικονομική πολιτική που να περιλαμβάνει στοχοποιημένα επενδυτικά προγράμματα για περιοχές ή και για χώρες ακόμη, έτσι ώστε να εξουδετερωθούν τάσεις στον τομέα της ανταγωνιστικότητα που κάνουν ακόμη μεγαλύτερες τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη».
Ο Herman Van Rompuy στη σύντομη παρέμβασή του δεν συμφώνησε σε όλα τα σημεία και θύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη πάρει ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της. Και οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν την ανησυχία τους για την ευρωπαϊκή πολιτική και τον τρόπο που οδηγεί την Ευρώπη.
DW