Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις

ellada_oikonomiaΑπό την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί το μέλλον της Ελλάδας εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος Wim Kersters  από το ινστιτούτο RWI.
Η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μεγάλα διλήμματα. Και αυτό καταδείχθηκε ακόμη μία φορά στο χθεσινό Eurogroup, το οποίο διεκόπη χωρίς αποτέλεσμα μετά από 12 ώρες συνεδρίασης. Έτοιμες συνταγές δεν υπάρχουν για την αντιμετώπιση της κρίσης και οι βασικοί «παίκτες» πατούν σε άγνωστο έδαφος. Οικονομολόγοι και αναλυτές αναγκάζονται συχνά να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Για τη γερμανική κυβέρνηση αλλά και πολλούς οικονομολόγους η ελληνική περίπτωση διαφέρει από εκείνες των άλλων χωρών της κρίσης. Και όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Wim Kersters : «Σε αντίθεση με άλλες χώρες η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν κατάφερε να ρυθμίσει πολλά ζητήματα. Πάρτε για παράδειγμα το φορολογικό σύστημα αλλά και άλλες μεγάλες αδυναμίες που επισημαίνει η Τρόικα. Σε καμία άλλη χώρα δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις όσο στην Ελλάδα. Είναι λοιπόν σαφές ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιλύσει τα προβλήματά της στο προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και για αυτό θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Αλλά ακόμη και αυτό είναι προβληματικό».
Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών έχουν καταλήξει σε κάποιες λύσεις. Η μείωση των επιτοκίων και η παραχώρηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα είναι αναγκαία μέτρα, ωστόσο, και αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, λέει ο γερμανός οικονομολόγος και μέλος του προεδρείου του Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Ρηνανίας Βεστφαλίας (RWI). «Αυτά τα μέτρα από την άλλη πλευρά μειώνουν τον μεταρρυθμιστικό ζήλο της ελληνικής κυβέρνησης. Αν συμβεί αυτό η Ευρώπη θα υποστεί αρνητικές συνέπειες. Κυρίως όμως θα είναι κακό για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει μια δυτικοευρωπαϊκή βιομηχανική χώρα με το ανάλογο επίπεδο διαβίωσης. Και στο πεδίο αυτό θα πρέπει να γίνουν πολλά», εκτιμά ο Wim Kersters.
Ο καθηγητής παραδέχεται ότι τα προγράμματα λιτότητας πλήττουν την ανάπτυξη, ωστόσο, στην ελληνική περίπτωση διαπιστώνει ότι αυτό που λείπει είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Από αυτές εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα και κατά συνέπεια η ανάπτυξη.

DW



Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo