Brüderle: Μόνη η Ελλάδα θα αποφασίσει αν θα μείνει στο ευρώ

Το γερμανικό περιοδικό γνωστό για την προκλητική του θέση απέναντι στη χώρα μας, ξεκίνησε τη συνέντευξη με την προβοκατόρικη ερώτηση:
Εσείς περνάτε το καλοκαίρι στη Γερμανία. Δεν είχατε όρεξη να κάνετε διακοπές στην Ελλάδα σε ένδειξη αλληλεγγύης, όπως επιδεικτικά έκανε ο πρώην καγκελάριος Gerhard Schröder;
Ο καθένας έχει το δικό του στυλ. Όπως και τα τελευταία χρόνια πήγα στην Bodensee. Εκεί απολαμβάνω το ευχάριστο κλίμα και το όμορφο τοπίο. Όταν έχω την Bodensee δεν λαχταρώ ελληνικά νησιά (γέλια).
Γιατί εκεί σε λίγο δεν θα μπορείτε να πληρώνετε με ευρώ;
Αν η Ελλάδα θα μείνει στη ζώνη του ευρώ, θα το αποφασίσει η ίδια η χώρα. Αυτό δεν θα αποφασιστεί ούτε στο Βερολίνο ούτε στις Βρυξέλλες. Εμείς αποφασίζουμε, αν τα δις της βοήθειας που έχουμε αποφασίσει θα μπορούν να εκταμιευτούν. Αυτό θα γίνει μόνο αν η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Εσείς απαιτείτε και η Ελλάδα πρέπει να δώσει – τι και πότε;
Καλύτερα προχθές. Οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί πρέπει επιτέλους να έρθουν τώρα. Αρχίζοντας με μια αποτελεσματική διαχείριση του περιουσιολογίου μέχρι μία λειτουργική φορολογική υπηρεσία. Αυτό δεν θα γίνει εν μια νυκτί αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα.
Στην Ελβετία έχουν τοποθετήσει οι Έλληνες περισσότερα από 200 δις μαύρο χρήμα. Εδώ σε μας οι φοροφυγάδες διώκονται με όλα τα μέσα, αλλά στην Ελλάδα δεν συμβαίνει τίποτα. Πώς θα εξηγήσετε στους πολίτες αυτό το πρόβλημα;
Αν αυτό ισχύει, δεν είναι μόνο πρόβλημα αλλά αποτρόπαιο. Αυτό θα σήμαινε, ότι οι πλούσιοι Έλληνες κρύβουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και η Ευρώπη πρέπει να σώσει το ελληνικό κοινωνικό κράτος – Αυτό δεν γίνεται. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να φορολογεί μόνο τους μικρούς, αλλά να αναγκάζει την υψηλή κοινωνία να πληρώνει επίσης. Είναι ευχάριστο, ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Ελβετία κάτι να πετύχει.
Έλληνες αποκτούν επίσης κατά συρροήν ακίνητα στη Γερμανία και εκτινάσσουν τις τιμές στα ύψη. Πολύ καλή δουλειά ;
Όποιος αφήνει να βγαίνουν χωρίς έλεγχο χρήματα στο εξωτερικό, και τείνει το χέρι στους ευρωπαίους γείτονες,, βλάπτει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Γι΄αυτό η Ελλάδα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο φορολογικό δίκαιο και τη διοίκηση.
Μήπως έχουν άδικο;