Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Ρεαλιστική η προοπτική μιας ακόμη διαγραφής χρέους!

ellada_oikonomiaΓερμανοί οικονομολόγοι αντικρούουν υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ θα είχε μικρότερο κόστος για τη Γερμανία.
«Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε στάση πληρωμών και παραμείνει στο ευρώ, είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να είναι μικρότερη η διαγραφή χρέους και κατά συνέπεια μικρότερες οι απώλειες για τη Γερμανία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg, Christian Schulz. Η ιδιωτική τράπεζα Berenberg, έχει κάνει τους δικούς της υπολογισμούς. Άλλοι δε οικονομολόγοι, έχουν προειδοποιήσει, ότι σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας, θα πρέπει να εκτιμηθούν οι συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την ανάπτυξη και τον κίνδυνο μετάδοσης στην ευρωζώνη.
Το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου δημοσίευσε την Τετάρτη 25 Ιουλίου μια μελέτη, η οποία λέει: «Στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε στάση πληρωμών  και φύγει από το ευρώ, η Γερμανία πρέπει να υπολογίζει  σε ζημιά της τάξεως των 82 δις ευρώ». Στην περίπτωση δε πτώχευσης και παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, η ζημιά θα είναι μέχρι 89δις ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ινστιτούτου Ifo. Στους υπολογισμούς αυτούς δεν λαμβάνονται υπ΄ όψιν οι απώλειες που θα έχουν γερμανοί ιδιώτες πιστωτές, ιδιαίτερα τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες.
Το κρίσιμο ερώτημα για τον  οικονομολόγο Christian Schulz είναι, σε ποιο ποσοστό θα διαγραφούν πραγματικά απαιτήσεις σε περίπτωση πτώχευσης. « στο ενδεχόμενο πτώχευσης και αποχώρησης από το ευρώ οι απώλειες θα είναι στα 100 δις ευρώ, υποστηρίζει ο Schulz. « Αντίθετα, αν η χώρα πτωχεύσει παραμένοντας στο ευρώ, θα μπορούσε να  διαπραγματευτεί μια πολιτική συμφωνία, δηλαδή διαγραφή χρέους κατά 50%».

FTD



Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo