Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Στο 0,75% μειώθηκε το επιτόκιο βάσης της ΕΚΤ

eurotrapezaΓια πρώτη φορά η ΕΚΤ, σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία, μείωσε το επιτόκιο βάσης κάτω του 1%. Μία κίνηση με αβέβαια αποτελέσματα καθώς επιχειρήσεις και πολίτες αποφεύγουν το δανεισμό.
Παλαιότερα οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών αισθάνονταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι της οικονομίας. Μειώνοντας τα επιτόκια βελτιωνόταν το κλίμα, τα χρηματιστήρια πανηγύριζαν, οι επιχειρηματίες προχωρούσαν σε επενδύσεις και οι καταναλωτές σε αγορές. Σήμερα ωστόσο, εν μέσω της ευρωκρίσης και ενός γενικότερα δυσμενούς κλίματος, οι μειώσεις των επιτοκίων έχουν ελάχιστη επίδραση. «Διαπιστώνουμε μια υποχώρηση της ανάπτυξης στο σύνολο της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των χωρών όπου δεν παρατηρούσαμε κάτι αντίστοιχο μέχρι πρότινος» δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi  στη Φρανκφούρτη.
Γι΄ αυτό και η κεντρική τράπεζα προχώρησε στη μείωση του βασικού της επιτοκίου στο 0,75 %, στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του ευρώ. Σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων προχώρησε χθες επίσης η Τράπεζα της Κίνας ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε χθες την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ρίχνοντας έτσι 62 δισ. ευρώ στην αγορά. Όλα αυτά όμως δεν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών, διευκρίνισε ο Μario Draghi.
Είναι προφανές ότι ο λόγος που επιχειρήσεις και καταναλωτές δεν δανείζονται δεν είναι το ύψος των επιτοκίων. Και αυτό είναι το κύριο πρόβλημα του Mario Draghi.  και των συναδέλφων του: «Ο μικρός αριθμός δανείων αντικατοπτρίζει το φόβο του ρίσκου. Εξάλλου επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν προσαρμόσει τους ισολογισμούς τους». Γεγονός είναι, όπως σημειώνουν αναλυτές, ότι λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας κανείς δεν θέλει να επενδύσει και να καταναλώσει και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται και δάνεια. Εκτός αυτού παραμένει ανοιχτό εάν οι τράπεζες μετακυλήσουν τα χαμηλότερα επιτόκια στους καταναλωτές ή εάν απλά αυξήσουν τα δικά τους περιθώρια κέρδους.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου χρόνου η ΕΚΤ είχε διαθέσει δανειακά κονδύλια ενός τρισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ωστόσο τα αποτελέσματα της κίνησης αυτής είναι πενιχρά: «Στο μεταξύ πέρασαν κάποιοι μήνες και διαπιστώνουμε ότι η παροχή δανείων είναι και παραμένει περιορισμένη» είπε ο Mario Draghi.




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo