Σε βαριά ατμόσφαιρα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

Η Ιταλία και η Ισπανία, που βλέπουν το κόστος δανεισμού τους να καθίσταται απαγορευτικό ζητούν στην σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ένα σχέδιο άμεσων μέτρων βοήθειας, το οποίο δεν έχει ακόμη φανεί στον ορίζοντα. Η καγκελάριος Merkel, με σημαία το «όχι» στο ευρωομόλογο και ό,τι θυμίζει «κοινοτικοποίηση» του χρέους, δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους εταίρους της συμφωνήσει σε ένα σχέδιο βοήθειας των δύο χωρών. Μέχρι στιγμής η Angela Merkel απορρίπτει την πρόταση του ιταλού πρωθυπουργού Mario Monti για την αγορά ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ με εγγυήσεις από τους μηχανισμούς στήριξης, EFSF και ESM. Υπό συζήτηση είναι ένα συμβιβαστικό σχέδιο του γάλλου προέδρου François Hollande, το οποίο προβλέπει την παρέμβαση της ΕΚΤ σε περίπτωση που τα επιτόκια δανεισμού Ιταλίας και Γαλλίας υπερβούν τα επιτρεπτά όρια.
Πάντως, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης τίποτε δεν παρέπεμπε σε κάποιον συμβιβασμό. Κύκλοι του Βερολίνου εκφράζουν την άποψη ότι εντός του Ιουλίου θα υπάρξει νέα σύνοδος κορυφής που θα προσπαθήσει να επιλύσει τα εκκρεμή ζητήματα.
Από γερμανικής πλευράς εκφράζεται δυσφορία για την στάση των Μario Monti και Mariano Rajoy, οι οποίοι με τις δηλώσεις τους «προκάλεσαν πανικό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Στους δύο ηγέτες επιρρίπτεται επίσης ότι δημιούργησαν υπερβολικές προσδοκίες από την σύνοδο κορυφής.
Πάντως, οι «27» φαίνεται να συμφώνησαν το βράδυ της Πέμπτης στο «πακέτο μέτρων υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης» ύψους 120-130 δισ. ευρώ, με το οποίο θα συμπληρωθεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.
Στο περιθώριο της συνόδου, έγινε γνωστό ότι οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης συμφώνησαν να ανανεώσουν τη θητεία του Jean Claude Juncker στο τιμόνι του Eurogroup.