Γερμανικό υπουργείο Οικονομίας: Η Ελλάδα υλοποίησε «ανεπαρκώς» τα συμφωνηθέντα
Απογοητευτικός είναι προσωρινός απολογισμός του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, αναφορικά με τις προσπάθειες που κατέβαλε να βοηθήσει την Ελλάδα στο πεδίο της ανάπτυξης.
Μισό χρόνο αργότερα το γερμανικό υπ. Οικονομίας προχωρά σε έναν μάλλον απογοητευτικό «προσωρινό απολογισμό» ο οποίος βρίσκεται στα χέρια της DW.
Το τελευταίο προκάλεσε την άμεση αντίδραση της νέας υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου που ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τον Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο Δ. Ράλλη στοιχεία για τις γερμανικές επιχειρήσεις και επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα και αντιμετώπισαν προβλήματα στην υλοποίηση των σχεδίων τους.
Σε σχετικό ερώτημα που διατύπωσε η DW, το οικονομικό τμήμα της ελληνικής πρεσβείας απάντησε ότι «το ζήτημα των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα είναι μείζονος σημασίας και για τις δυο πλευρές». Από την πλευρά του το γερμανικό υπ. Οικονομίας σχολίασε ότι προτίθεται να ενημερώσει άμεσα και με συγκεκριμένα στοιχεία μόνον την ελληνίδα υπουργό.
Στον «προσωρινό απολογισμό» του γερμανικού υπουργείου γίνεται λόγος για χρέη του ελληνικού δημοσίου προς γερμανικές επιχειρήσεις. Γεγονός είναι βέβαια ότι η Αθήνα δεν είναι στην παρούσα φάση σε θέση να αποπληρώσει αυτά τα χρέη. Επίσης, στο έγγραφο υπογραμμίζεται η πρόθεση του Βερολίνου να υποστηριχθεί ένα πρότζεκτ του γερμανικού Ομοσπονδιακού Τυπογραφείου στην Ελλάδα – ένα πρότζεκτ για το οποίο όμως έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός στην Αθήνα και για το οποίο υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Το γερμανικό υπουργείο κάνει επίσης λόγο για βραδύτητα στην δημιουργία μιας τράπεζας επενδύσεων στα πρότυπα της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου προϋποθέτει την εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, το οποίο επεξεργάζεται ήδη, σύμφωνα με την Ομάδα Δράσης (Task Force), μια ομάδα ειδικών αποτελούμενη από την KfW, μια ομάδα ευρωπαίων ειδικών και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Τι γίνεται όμως με το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα, που περιγράφεται στο έγγραφο Ρέσλερ; Για να διευκολύνει τη χρηματοδότηση επενδύσεων, η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια. Σε σχετική ερώτηση της DW, η KfW απαντά ότι όντως εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τις δυνατότητες χρηματοδότησης, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί μόλις μια αίτηση για χορήγηση δανείου η οποία βρίσκεται στη διαδικασία της αξιολόγησης. Κάτι απολύτως κατανοητό.
Πριν κατατεθεί μια αίτηση στην KfW πρέπει προηγουμένως να έχει εγκριθεί από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται ο ενδιαφερόμενος, η οποία θα πρέπει βέβαια να εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει. Και είναι γεγονός ότι οι γερμανικές τράπεζες θεωρούν στην παρούσα φάση αρκετά υψηλό το ρίσκο επενδύσεων στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου η KfW δεν αναμένει προσεχώς ιδιαίτερη κινητικότητα στο πεδίο αυτό.
DW