Η Ελλάδα αρχίζει να ανακτά την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών

Συγκεκριμένα η εφημερίδα γράφει:
«Η αγορά ελληνικών κρατικών εντόκων γραμματίων και ομολόγων άρχισε να βελτιώνεται από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη ζήτηση έχουν έντοκα γραμμάτια και ομόλογα που λήγουν στα χρονικά πλαίσια του ευρωπακέτου οικονομικής στήριξης, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2013. Αυτό οφείλεται ασφαλώς στο ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν ακόμη με δυσπιστία τη μεταρρυθμιστική ικανότητα της Ελλάδας και αμφισβητούν την ευρωπαϊκή πολιτική. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δήλωσε την Τετάρτη στη Ν. Υόρκη ότι η Αθήνα αγωνίζεται κατά της παρατεινόμενης έλλειψης αξιοπιστίας και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει αυτή τη ‘μυθολογία γύρω από την ελληνική περίπτωση’, ειδικά τώρα μετά από την επιτυχή εφαρμογή του πακέτου εξυγίανσης και την εκπλήρωση των προϋποθέσεων του ευρωπακέτου στήριξης.»
«Η αλήθεια είναι πως παρατηρούμε μια αλλαγή τις τελευταίες δύο εβδομάδες που δείχνει ότι αυξάνεται η εμπιστοσύνη στα ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.
Μετά την συρρίκνωση που σημείωσε ο τουρισμός το 2009 με το καταστροφικό 51,1% της κάλυψης κρατήσεων στα ξενοδοχεία και τη φετινή αναμενόμενη μείωση του τζίρου, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι η ανταγωνιστικότητα, διότι το ευρώ είναι πολύ ισχυρό για την ελληνική οικονομία.
Όμως η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θεωρείται πια από όλους ‘σαν πολιτική και οικονομική αυτοκτονία’, όπως δήλωσε χθες ο οικονομολόγος Otmar Issing στο συμπόσιο για το μέλλον του ευρώ στο Βερολίνο.
«Μονόδρομος παραμένει η μείωση τιμών και μισθών, που σημαίνει επώδυνες περικοπές στις κοινωνικές παροχές, οι οποίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστούν πολιτικά. Αυτό δείχνουν οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες που κάθε τόσο παραλύουν την ελληνική οικονομία. Έτσι δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι όποιος επενδύει σε ελληνικά ομόλογα είναι σαν να ποντάρει στις αντοχές της χώρας.»