Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Η Μάχη της Ελλάδας στην έδρα του ΔΝΤ

dnt9Κορυφώνονται αυτήν την ώρα οι κρίσιμες διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να έχει απανωτές συναντήσεις, χθες και σήμερα, με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν. Οι όροι της βοήθειας διχάζουν και πάλι την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που όλοι προσπαθούν να επιβάλουν τους δικούς τους όρους χορήγησης της βοήθειας, στην περίπτωση που η Ελλάδα τη ζητήσει.
Μπαράζ κρίσιμων συναντήσεων και παρασκηνιακών συσκέψεων, με θέμα την Ελλάδα, στην Ουάσιγκτον όπου έχει στηθεί "μεγάλο παζάρι" μεταξύ των ισχυρών του κόσμου, για τους όρους στήριξης.  Με διαφορά λίγων ωρών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συναντούσε και πάλι σήμερα, τον επικεφαλής του ΔΝΤ Dominic Stross Kan, ο οποίος  συγκάλεσε χθες και την κοινή σύσκεψη με τους Olli Rehn και Jean Claude Trichet, θέλοντας να στείλει σαφές- μήνυμα, πως το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει, επιβάλλοντας όμως τους δικούς του όρους και κανόνες.
Απαντώντας στις αιτιάσεις περί σκληρότητας και αναλγησίας ο πρόεδρος του ΔΝΤ δήλωσε: « Οι Έλληνες δεν είναι οι μόνοι που δαιμονοποιούν το ΔΝΤ. Αλλά τόσο οι Έλληνες όσο και οι άλλοι, πρέπει να βλέπουν το ΔΝΤ για αυτό που είναι σήμερα. Είναι ένα είδος οργανισμού συνεργασίας όπου όλες οι χώρες του κόσμου εργάζονται από κοινού για να βοηθήσουν τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Σήμερα, αντιμετωπίζει προβλήματα η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι μια άλλη χώρα. Τι κάνει το ΔΝΤ; Προσπαθεί να προσφέρει συμβουλές και βοήθεια εκ μέρους ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας.
Οι Έλληνες πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται το ΔΝΤ. Είμαστε εκεί για να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε».
Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και η αναμέτρηση διεξάγεται ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Ευρωζώνη, αλλά και στις ίδιες της χώρες της Ευρωζώνης μεταξύ τους.
Το παζάρι είναι μεγάλο - και για όλα τα ανοιχτά ζητήματα:
 Το ΔΝΤ προτιμά ένα 4ετές πρόγραμμα για τη χώρα μας, ώστε να προχωρήσουν και οι βαθιές μεταρρυθμίσεις, όχι 3ετές όπως η Ε.Ε.  Επίσης ερίζουν για το Ύψος της Βοήθειας, Αλλά και για το
 Ποιος θα συντονίζει τη βοήθεια, με το ΔΝΤ να διαθέτει εμπειρία, αλλά τους εταίρους να θέλουν την Κομισιόν σαν Κουμπαρά για τα χρήματα που δίνουν στην Ελλάδα.
Έχει απόλυτα επιτακτική σημασία, όχι μόνον να επιτευχθεί συμφωνία του ΔΝΤ με την Ελλάδα το ταχύτερο δυνατό, αλλά και οι χώρες της ευρωζώνης να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις, στις οποίες έχουν ήδη συμφωνήσει, σε σχέση με τη διάθεση κεφαλαίων στην Ελλάδα., δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Alistair Maclean Darling.
Παιχνίδι τακτικής παίζουν όλοι όμως και για τα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η χώρα μας από το 2011. Στο περιθώριο της συνόδου των 20 πλουσιότερων κρατών του κόσμου, εκφράστηκε έντονη ενόχληση για την άκαμπτη στάση της Γερμανίας στο θέμα της βοήθειας. Αίσθηση προκαλούν όμως και οι ασυνήθιστα αυστηρές –για τη χώρα μας– δηλώσεις, της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Christine Lagarde, για τους όρους της βοήθειας.
Η υποστήριξη της Ελλάδας για το ξεπέρασμα των δημοσιονομικών της προβλημάτων είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, αλλά η ευρωζώνη πρέπει να τηρήσει αυστηρότερη στάση προς τα μέλη της, εάν θέλει να προλάβει μελλοντικές κρίσεις, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Christine Lagarde στη Journal Du Dimanche.

Η απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι ένα "κοκτέιλ επιείκειας και μεγάλης αυστηρότητας", είπε.

"Θέλουμε να σταθεροποιήσουμε (τη ζώνη του ευρώ). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαστε αυστηροί, και θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ως προς τα αποτελέσματα"
, δήλωσε η Christine Lagarde .

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δίνει μάχη με το χρόνο, ώστε να διασφαλίσει πως ο μηχανισμός βοήθειας θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει, την στιγμή ακριβώς  που θα τον χρειαστεί η χώρα μας, δηλαδή το αργότερο έως τις 19 Μαΐου. Τις τελικές λεπτομέρειες θα επιλύσει στις επαφές που θα έχει ξανά από αύριο με τους απεσταλμένους του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που βρίσκονται στην Αθήνα και συνεχίζουν να οργώνουν τα υπουργεία. Χθες επισκέφτηκαν το υπουργείο Εσωτερικών και Ενημερώθηκαν για τις αλλαγές στο Δημόσιο, το πάγωμα των προσλήψεων, τις συγχωνεύσεις φορέων μέσω του προγράμματος Καλλικράτης και τη μείωση του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων.


Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo