Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Σώζουμε την Ελλάδα και κερδίζουμε δισεκατομμύρια!

eurokrisi6Η Γερμανία κερδοσκοπεί, γράφουν στην Frankfurter Allgemeine Zeitung οι καθηγητές οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Friburg της Ελβετίας, Reiner Eichenberger και David Stadelmann.
Οι δύο διακεκριμένοι οικονομολόγοι αναλύουν την κατάσταση και προτείνουν:  λύσεις.
Συγκεκριμένα γράφουν:
«Οι χρηματαγορές ποντάρουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αυτός είναι και ο λόγος που ανεβαίνουν τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που δυσκολεύει την αναχρηματοδότηση του χρέους και αυξάνει την πιθανότητα της πραγματικής πτώχευσης. Για μακροχρόνιο δημόσιο δανεισμό για διάρκεια 10 χρόνων υποχρεούνται η Ελλάδα να δανείζεται με 6,5%.
Περισσότερο από την κρίση εκπλήσσουν οι αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Διακρίνουν στην κρίση μόνο κινδύνους και τα βάζουν με τους κερδοσκόπους, που ανέβασαν τα επιτόκια. Θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στους κερδοσκόπους ακριβώς γιατί η κερδοσκοπία των χρηματαγορών δείχνει χρεοκοπία της Ελλάδος, κάτι που στον μακροχρόνια προσανατολισμένο μεγαλοεπενδυτή προσφέρει, χωρίς μεγάλο κίνδυνο, την ευκαιρία να κερδίσει πολλά χρήματα.
Ως ένας τέτοιος μεγαλοεπενδυτής, μπορεί να θεωρηθεί κυρίως η Γερμανία.
Η Γερμανία αυτή τη στιγμή μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος της με 3,2%. Έτσι θα μπορούσε να αναλάβει ελληνικό δημόσιο χρέος και να δανείσει την Ελλάδα με επιτόκιο κάτω του 6,5% ας πούμε 6%. Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη συναλλαγή, κάτι που είναι καθημερινή πρακτική των τραπεζών, μεταξύ αποταμιευτών και δανειοληπτών.
Έτσι θα μπορούσε η Γερμανία να κερδίζει σχεδόν 3%, κάτι που είναι ένα πάρα πολύ λογικό πριμ κινδύνου, κυρίως λαμβανομένου υπόψη, ότι η Ελλάδα με την γερμανική βοήθεια δεν θα πτωχεύσει.
Η Γερμανία έχει λοιπόν τη δυνατότητα να διαμορφώσει επιτόκια. Αν οι Γερμανοί αυτό δεν το θεωρούν επιτρεπτό θα μπορούσαν να μοιραστούν με τους Έλληνες τη διαφορά του επιτοκίου και να τους δανείσουν ας πούμε στο 4,9%. Αν δε ικανοποιούνται με το να κερδίζουν χρήματα, θα μπορούσαν να αγοράσουν τα υπόλοιπα ελληνικά χρεόγραφα, που σήμερα έχουν χάσει σημαντικά από την πραγματική τους αξία, και τα οποία θα ανατιμηθούν και πάλι όταν σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Σαν μεγάλος δανειστής της Ελλάδας, πα πρέπει φυσικά να αναλάβει και καθήκοντα ελεγκτή. Αυτό βέβαια σημαίνει και κάποιο κόστος. είναι
Σαν ο μεγάλος δανειστής της Ελλάδας, θα μπορούσε φυσικά η Γερμανία να αναλάβει και αρμοδιότητες ελέγχου. Αυτό βέβαια έχει και το κόστος του. Και κόστος ελέγχου θα υπάρχει πάντα και ο έλεγχος της εφαρμογής του σχεδίου ανάπτυξης και σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητος.
Με την εμπειρία που έχει στον τομέα δημοσίων εσόδων μπορεί η Γερμανία να βοηθήσει τη μικρή χώρα όχι μόνο προσωρινά, αλλά σαν λευκός ιππότης να της συμπαρασταθεί ώστε να αποκτήσει μακροπρόθεσμα το ρόλο ενός δραστήριου μεγαλοεπενδυτή.
Η Γερμανία κατέχει την καλύτερη πρακτική για τα δημόσια οικονομικά, για αυτό είναι ο πιο καλός εταίρος που μπορεί να συστήσει μια καλή και σταθερή πολιτική. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν Γερμανοί ειδικοί επί των οικονομικών, ή πολιτικοί, να αναλάβουν πόστα στην Ελλάδα ή τουλάχιστον να βοηθήσουν δραστήρια τους ΄Ελληνες, π.χ. με τη δημιουργία ενός Ελληνο-Γερμανικού Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα φροντίζει για την καλύτερη δυνατή διαφάνεια.
Φυσικά θα υπάρξουν αντιδράσεις εναντίον αυτής της πρότασης, διότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν θέλει γερμανικό έλεγχο. Εμείς είμαστε αντίθετης άποψης.
Πρώτον ο ελληνικός πληθυσμός έχει χορτάσει την κακοδιαχείριση.
Δεύτερον η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και στην Ευρωζώνη, δείχνει ότι οι ΄Ελληνες ήταν έτοιμοι σε πολλούς τομείς να παραχωρήσουν πολλές αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες. Πίστευαν ότι η πολιτική που θα ασκούσαν οι Βρυξέλλες θα ήταν καλύτερη των Ελλήνων πολιτικών».




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo