Η ποινή κινδύνου που πληρώνουν υπερχρεωμένες χώρες
Δεν είναι μόνο η χώρα μας στο σκόπευτρο των κερδοσκόπων. Επιθέσεις από τα διεθνή κερδοσκοπικά κέντρα δέχονται από χθες η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Χώρες υπερδανείζονται όσο ποτέ μέχρι σήμερα. Αν αυτό θα συνεχίζεται, κάποιες από αυτές θα έρθει η στιγμή που θα βρεθούν σε αδυναμία να αποπληρώνουν τα χρέη τους.
Στις χρηματαγορές ήδη οι επενδυτές στοιχηματίζουν την πτώχευση για κάποιες χώρες.
Τα ταμεία πολλών χωρών είναι άδεια και δανεισμός τους παρουσιάζει αλματώδη αύξηση.
Το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα του δανεισμού τους, φαίνεται από τα ασφάλιστρα κινδύνου που καταβάλλουν οι δανειστές για τα ομόλογα κάθε χώρας στα οποία επενδύουν.
Η καταβολή βέβαια υψηλού ασφάλιστρου κινδύνου, δεν σημαίνει ότι μια χώρα βρίσκεται λίγο πριν από την πτώχευση. Κατά κανόνα ισχύει, ότι όσο πιο υψηλό είναι το ασφάλιστρο, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για μια χώρα να βρεθεί σε αδυναμία να πληρώσει τους πιστωτές της.
Από τις 19 υπερχρεωμένες χώρες του πλανήτη, η Ελλάδα κατέχει τη θέση 8 με ασφάλιστρο κινδύνου 3,28% . Προηγούνται της Ελλάδας η Αργεντινή με 9,64%, η Ουκρανία με 9,21%, η Βενεζουέλα του Τσάβες με 8,16% το Πακιστάν με 7,8%, η Λεττονία με 5,02%, η Ισλανδία με 4,23% και το Ντουμπάϊ με 4,23%.
Μέχρι χθες το ασφάλιστρο κινδύνου για Ισπανία και Πορτογαλία ήταν 1,1%.