DIW : Δεν υπάρχει πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας

Το DIW δεν θεωρεί πιθανή μια χρεοκοπία της Ελλάδας, διευκρινίζει ο Γερμανός ερευνητής, παραπέμποντας στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής κυβέρνησης και εξηγεί: «Θεωρούμε ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας Ακόμη και σήμερα η επιβάρυνση από τους τόκους δεν έχει φτάσει τα επίπεδα της δεκαετίας του 90`, προτού δηλαδή η Ελλάδα ενταχθεί στην ΟΝΕ. Τότε είχαμε επιτόκια που έφτασαν το 20%. Εκτιμούμε λοιπόν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει εάν πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Βεβαίως και θα πρέπει πρώτα να εφαρμοσθεί αυτό, αλλά ήδη καταδεικνύεται μια πορεία, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει τα ελλείμματά της».
Από την συνεπή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η στάση των αγορών διευκρινίζει ο Jürgen Mathes. Μπορεί τώρα τα επιτόκια δανεισμού σε συνάρτηση με τα ασφάλιστρα επικινδυνότητας να είναι υψηλά, αλλά αυτό θα αλλάξει. «Εάν ακολουθηθεί πιστά και με συνέπεια η πορεία σταθεροποίησης των δημοσιονομικών τότε θα πέσουν και τα επιτόκια δανεισμού. Αυτό αντίστροφα θα ευνοήσει και την εφαρμογή του προγράμματος. Απαιτείται όμως συνέπεια. Οι αγορές είναι ευαίσθητες και παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την Ελλάδα», επισημαίνει.
Ο Γερμανός ερευνητής δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η κερδοσκοπία. Αυτή είναι η μόνο η συνέπεια, τονίζει.
«Σίγουρα κυριαρχεί αβεβαιότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές και αυτή είναι κατανοητή με δεδομένο ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αναθεώρησε πολλές φορές τα στοιχεία για το δημοσιονομικό της έλλειμμα. Κάτι δεν πάει καλά με τον τρόπο υπολογισμού των ελλειμμάτων και αυτό το έχουν επισημάνει τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ. Με λίγα λόγια η Ελλάδα έχει ένα πρόβλημα αξιοπιστίας και αυτή για να αποκατασταθεί απαιτούνται συνεπείς πολιτικές, με τις οποίες θα αποδειχθεί ότι αυτά που λέει η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εάν λοιπόν ακολουθήσουν έργα και η κυβέρνηση καταφέρει να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες τότε οι αγορές θα ηρεμήσουν και θα σταματήσουν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις που παρατηρούμε σήμερα, καταλήγει ο Jürgen Mathes.