Υπέρ της στήριξης της Ελλάδας τάσσονται Γερμανοί οικονομολόγοι

Όπως είπε υποστηρίζει τη λύση αυτή καθώς η έκδοση ενός ευρωομολόγου θα καταστήσει φθηνότερο τον δανεισμό της Ελλάδας. Πέραν τούτου, με τον τρόπο αυτό δεν θα στηρίζεται η χώρα στις μη εξειδικευμένες εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά θα χαράξει τον δικό της δρόμο, εκτιμά ο κ. Φλάσμπεκ.
Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου είχε ταχθεί και ο -επανεκλεγείς χθες- προεδρεύων του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας, που φοβήθηκε ότι θα αυξανόταν με τον τρόπο αυτόν το κόστος δανεισμού σε όλες της χώρες της ευρωζώνης.
Ωστόσο, στη Γερμανία κυριαρχεί η άποψη ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της. Σύμφωνα με τον ‘Ανσγκαρ Μπέλκε, καθηγητή Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεν/Ντούισμπουργκ «είναι πιθανό, εάν η Γερμανία το θέλει φυσικά, να παραχωρηθεί δάνειο στην Ελλάδα σε διμερές πλαίσιο και κάτω από πολύ αυστηρούς όρους εξυγίανσης των δημοσιονομικών».
Σύμφωνα με τον κ. Μπέλκε, σε περίπτωση που η Ελλάδα και άλλες χώρες που κινδυνεύουν περιέλθουν σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμών, οι απώλειες της Γερμανίας θα είναι μεγάλες. Και αυτό γιατί οι μεσογειακές χώρες έχουν υψηλά χρέη στις γερμανικές τράπεζες, τα οποία δεν μπορεί να αγνοήσει το Βερολίνο. Πάντως, το στέλεχος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ υπενθυμίζει ότι η ευρωζώνη διαθέτει ρήτρα, η οποία εμποδίζει τη συλλογική ανάληψη των χρεών ενός μέλους. «Ούτε η ΕΕ αλλά ούτε και τα κράτη-μέλη φέρουν ευθύνη για τις υποχρεώσεις άλλων χωρών εντός της ευρωζώνης ή εντός της ένωσης. Και αυτή είναι μια σημαντική και βασική αρχή», υπενθυμίζει ο κ. Σταρκ, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα.
Πηγή: DW