Logo

Άννα Διαμαντοπούλου: Από το αποτέλεσμα θα κριθεί η επάρκεια των μέτρων

diamantopoulouΗ επάρκεια των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα κριθεί από το εάν θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά τέσσερις μονάδες, στόχος που είναι πολύ δύσκολος επεσήμανε μιλώντας στον Real Fm η Άννα Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι σημασία έχουν και οι επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία από τα μέτρα, για να συμπληρώσει: «Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο για να κρίνεται η επάρκεια των μέτρων. Εάν όπως φαίνεται προχωρήσει η επιβολή της παραγράφου 9 του άρθρου 104 του Συμφώνου, δηλαδή θα υπάρχει η μηνιαία επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας – από τα χειρότερα που μας άφησε η ΝΔ – από το Φεβρουάριο, Μάρτιο, όλα αυτά θα μπουν με μεγεθυντικό φακό σε παρακολούθηση πάρα πολύ στενή, οπότε εκεί, η επάρκεια θα φαίνεται κάθε ημέρα».
Σχολιάζοντας περαιτέρω τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε να μιλήσει πολύ επιγραμματικά για το σύνολο των μεγάλων αλλαγών οι οποίες είναι αναγκαίες, που αφορούν και την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και επικέντρωσε στο δημοσιονομικό. «Έδωσε ένα συγκεκριμένο μήνυμα» σημείωσε και συνέχισε: «Ξέρουμε πολύ καλά ότι το πρόβλημά μας είναι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ξέρουμε πολύ καλά ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε άμεσα και θα το κάνουμε».
Η κα Διαμαντοπούλου, εκτίμησε ότι «επειδή η χώρα έχει πολύ σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας, θα υπάρξει μία στάση αναμονής για το πως όλα αυτά υλοποιούνται εβδομάδα με την εβδομάδα και οι δεσμεύσεις αυτές, αρχίζουν και αποδίδουν σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο είναι πολύ μικρό».
Η υπουργός Παιδείας, τόνισε πως τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, εμπεριείχαν και κάποιους συμβολισμούς. Αναφερόμενη ειδικότερα τη φορολόγηση των μπόνους των στελεχών των τραπεζών, σημείωσε ότι ο συμβολισμός έχει να κάνει με το ότι «δεν είναι ανεκτό σε μία κοινωνία η οποία συνολικά υποφέρει, να υπάρχουν τέτοιου είδους νησίδες, προκλητικού πλούτου».
Ερωτηθείσα για τις δύο γραμμές πολιτικής που φαίνεται να υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα αναφορικά με την επιβολή της οικονομικής πολιτικής, η κα. Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε πως «οι υπουργοί, δεν είναι ούτε ουδέτεροι, ούτε βουβοί και επειδή το υπουργικό συμβούλιο έχει μείζονα ευθύνη απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν στη χώρα, ο κάθε υπουργός οφείλει και να λέει την άποψή του και να καταθέτει την πρότασή του, συνολικά επί των θεμάτων κι όχι μόνο περί του αντικειμένου και του τομέα του. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός, έκανε αυτό τον εξαιρετικά καινοτόμο θεσμό, να έχουμε κάθε εβδομάδα άτυπο συμβούλιο, όπου κάθεται ο ίδιος και ακούει τρεις ώρες τους υπουργούς του». Η ίδια τόνισε πως ο Γ. Παπανδρέου, «έκανε μία σύνθεση προσεγγίσεων, προτάσεων, διαφορετικών αντιλήψεων περί του επείγοντος και του άμεσου που υπήρξαν στο υπουργικό συμβούλιο  και η πολιτική η οποία εξεφράσθη από τον πρωθυπουργό, είναι το στοιχείο το οποίο θα στηρίξουμε απολύτως.
Σχολιάζοντας τέλος το χώρο της Παιδείας, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι ως υπουργός, δεν πρέπει να μπει σε μία λογική, ότι κάνω κάτι και φαίνεται αύριο», υπενθυμίζοντας ότι το Γενάρη θα ξεκινήσει ένας πολύ μεγάλος διάλογος πάνω σε όλα τα πεδία, ενώ επεσήμανε ότι παρά τη μείωση των χρημάτων που θα υπάρξει σε όλους τους τομείς, «υπάρχει ένα ποσό που είναι έξω από όλα τα άλλα υπουργεία, είναι ένα δισεκατομμύριο περισσότερο από πέρυσι, το οποίο θα αφορά επενδύσεις στην εκπαίδευση και εκεί αποτυπώνεται και η βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, να δώσει προτεραιότητα στην παιδεία».




created @ westweb and kentri