Μεταπτυχιολαγνεία και αποτελεσματικότητα

Οι κυβερνήσεις δεν κρίνονται από τις προθέσεις τους, αλλά από τις πράξεις και την αποτελεσματικότητά τους.
Η νέα κυβέρνηση που μόλις πριν βδομάδες ανέλαβε τις τύχες της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων και μάλιστα κάτω από εσωτερικές και διεθνείς δυσμενείς συγκυρίες.
Πρέπει να πάρει αποφάσεις, από τις οποίες δεν θα κριθεί μόνο το η ίδια αλλά το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Μέχρι στιγμής η νέα κυβέρνηση έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής ως προς τις επιλογές του πρωθυπουργού σε επίπεδο προσώπων. Μένει να αποδειχτεί στην πράξη, ότι η πρώτη θετική εικόνα που έδειξαν θα επιβεβαιώνεται κάθε μέρα με τις πράξεις και τις συμπεριφορές τους.
Ως ιδέα η στελέχωση της διοίκησης και των ΔΕΚΟ με ανοιχτή διαδικασία αξιολόγησης βιογραφικών, είναι μεν πρωτοποριακή, υπάρχουν όμως επιφυλάξεις αν η τελική επιλογή θα είναι καθ΄ όλα αξιοκρατική. Σίγουρα όμως δεν αξιολογείται έτσι η αποτελεσματικότητα αυτών που θα επιλεγούν.
Η αποτελεσματικότητα δεν κρίνεται από το πλήθος των πιστοποιημένων θεωρητικών γνώσεων που κάποιος διαθέτει, αλλά από την δυνατότητά του να τις εφαρμόσει στην πράξη. Αφήστε δε που πτυχία και μεταπτυχιακά διπλώματα αγοράζονται με το κιλό.
Με δεδομένο, ότι η δημόσια διοίκηση και διεφθαρμένη και ανίκανη είναι, επείγει η στελέχωσή της με πρόσωπα, ικανά αξιόπιστα και προπάντων αποτελεσματικά. Με πρόσωπα ανιδιοτελή που δεν θα ανήκουν σε συντεχνίες και δεν θα εκπροσωπούν συντεχνιακά συμφέροντα. Που δε θα βαρύνονται με δουλείες και δε θα έχουν γραμμάτια να εξοφλήσουν. Με πρόσωπα που διαθέτουν ουσιαστικά προσόντα και «δεν χρωστάνε σε κανένα».
Ασφαλώς, ανάμεσα στις χιλιάδες που έστειλαν βιογραφικά μέσω διαδικτύου, θα υπάρχουν αρκετοί με αυτά τα χαρακτηριστικά. Με κυρίαρχο όμως το στοιχείο της μεταπτυχιολαγνείας, είναι αμφίβολο αν πρόσωπα με ουσιαστικά προσόντα θα αποτελέσουν την τελική επιλογή.