Logo

Το εκλογικό αποτέλεσμα επηρέασε θετικά το Χρηματιστήριο

xrimatistirioΙσχυρή βάση για τη νέα ανοδική πορεία στο ΧΑ έθεσε χθες η έκβαση των κρίσιμων εκλογών, καθώς ανέδειξαν μια ισχυρή κυβέρνηση, που χωρίς αμφισβητήσεις, από αντιπάλους ή εσωκομματικές, θα μπορέσει να διαχειρισθεί την κρίση στην οικονομία και να διεκδικήσει με αξιώσεις την έξοδο από την ύφεση.
«Το Χρηματιστήριο δεν “βλέπει” κομματικά χρώματα. Χρειαζόταν πάνω από όλα μια ισχυρή κυβέρνηση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Και οι εκλογές ακριβώς αυτό έδωσαν»! Αυτό τόνιζε κορυφαίο χρηματιστηριακό στέλεχος, σχολιάζοντας την απρόβλεπτα μεγάλη διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ, που, όπως εκτιμούν οι παράγοντες της αγοράς, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων, τοποθετεί οριστικά στο… αρχείο τα σενάρια πολιτικής αστάθειας.

Όπως τόνιζε, άλλωστε, από την Παρασκευή ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ «το ενδεχόµενο µη αυτοδυναµίας θα αποτελέσει µια αρνητική εξέλιξη και η αγορά θα δεχθεί µεγάλη πίεση αφού, από τις έως τώρα δηλώσεις των κοµµάτων, δεν προκύπτει κάποιο ενδεχόµενο συνεργασίας, αφήνοντας εκτεθειµένη την οικονοµία από πλευράς αποφάσεων έως ότου προκύψει µια βιώσιµη κυβέρνηση».
Το ίδιο κλίμα απηχούν και τα πρώτα σχόλια των έγκυρων ειδησεογραφικών πρακτορείων του εξωτερικού: «το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή, σε μια περίοδο, όπου η χώρα της Μεσογείου, που θεωρείται ο πιο αδύνατος κρίκος της Ευρωζώνης, έχει ανάγκη μιας ισχυρής κυβέρνησης, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έφεραν την οικονομία στο χείλος της ύφεσης», σχολίασε το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του “Sofokleous10”, από χρηματιστές που διατηρούν «ανοικτή γραμμή» με τους οίκους του Λονδίνου, τουλάχιστον σήμερα αναμένεται αλλαγή κλίματος στις εντολές τους, με αρκετά «πονταρίσματα» πλέον στο ανοδικό σενάριο για την αγορά, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαν εμφανισθεί σαφείς διαθέσεις κατοχύρωσης κερδών.
Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει άνετη… συμβίωση με τους εκπροσώπους των διεθνών χαρτοφυλακίων, οι οποίοι θα αξιολογήσουν προσεκτικά και την ουσία των πρώτων κινήσεων της νέας κυβέρνησης στα βασικά «μέτωπα» της οικονομίας.
«Η βασική πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση θα είναι να υποβάλει ένα αξιόπιστο προϋπολογισμό και ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα μείωσης των δημοσιονομικών ανισορροπιών», τονίζει στο Reuters ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής
Τράπεζας.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, «ο Παπανδρέου κληρονομεί μια οικονομία έτοιμη να διολισθήσει στην ύφεση για πρώτη φορά από το 1993, καθώς τερματίζεται μια περίοδος ετήσιας ανάπτυξης με ρυθμό γύρω στο 4%. Η παγκόσμια ύφεση έχει πιέσει τη ναυτιλία και τον τουρισμό, τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, ενώ το δημόσιο χρέος, πρόκειται να ανεβεί πάνω από το 100% του ΑΕΠ και είναι το δεύτεορ μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά της Ιταλίας».
Οι ξένοι οίκοι θα παρακολουθούν στενά τα «μηνύματα» της νέας κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις. «Ο Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι μπορεί να επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση της πώλησης κρατικών εταιρειών, όπως των Ολυμπιακών Αερογραμμών και του ΟΤΕ, σε εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα, όπως η εδρεύουσα στην Βόννη, Deutsche Telekom AG», σημειώνει το Bloomberg.
Πάντως, οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι η γενική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ είναι σαφώς συμβατή με τη διαμόρφωση ευνοϊκού περιβάλλοντος για το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς ο κ. Παπανδρέου έχει δεσμευθεί ότι θα λάβει μέτρα «επανεκκίνησης» της οικονομίας, ώστε να αποφευχθεί η ύφεση.
Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τις εισηγμένες, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, καθώς οι πιέσεις στην οικονομία έχουν υποχρεώσει ως τώρα τις περισσότερες εταιρείες να αναστείλουν επενδυτικά σχέδια, να προχωρήσουν σε κινήσεις συρρίκνωσης και να συγκρατήσουν τα κόστη, για να αποφύγουν μεγάλη πτώση της κερδοφορίας τους.
Όμως, αυτή η «αμυντική» τακτική, που υπαγορεύεται από τη συγκυρία, δεν μπορεί να συνεχισθεί μακροπρόθεσμα, χωρίς βαριές συνέπειες για την κερδοφορία των εισηγμένων και, κατ’ επέκταση, για το ΧΑ. «Αυτή τη στιγμή οι εισηγμένες χρειάζονται τόνωση του τζίρου, αλλιώς πολύ σύντομα θα εξαντληθούν τα όρια των περικοπών. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε μια οικονομία που καταρρέει», τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος ευρωπαϊκής τράπεζας.

Από Sofokleous10.gr

 




created @ westweb and kentri