Logo

Υπέρ του να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ

lagarde12356Η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να δώσει περισσότερο χρόνο στην Αθήνα προκειμένου εκείνη να μειώσει το χρέος της. Καλεί τους Ευρωπαίους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υπέρβαση της κρίσης.

«Πού πρέπει να δούμε πράξεις; Ασφαλώς στην Ευρώπη και ειδικότερα στην ευρωζώνη που συνεχίζει να είναι το επίκεντρο της κρίσης. Εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη ανάληψης δράσης», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ στο Τόκιο. Η καλή είδηση, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM που είχε πρεμιέρα την περασμένη Δευτέρα αλλά και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, δρομολογήθηκαν σημαντικά και σωστά μέτρα για την υπέρβαση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Η κακή είδηση, όπως είπε η Κρ. Λαγκάρντ, είναι ότι απαίτησαν πολύ χρόνο. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε την ελπίδα, τα επόμενα βήματα –και κυρίως η επιδιωκόμενη τραπεζική ένωση και εποπτεία- να γίνουν πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά.

Η Κρ. Λαγκάρντ ζητά την ίδια ώρα περισσότερη υπομονή στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι «μία επιμήκυνση δύο ετών είναι αναγκαία για να κατορθώσει η Ελλάδα να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της». Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες χώρες που είναι αντιμέτωπες με την κρίση, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Ο χρόνος είναι αποφασιστικής σημασίας. Στην παρούσα φάση πολλές χώρες προσπαθούν να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα. Αντί για μία κατά μέτωπον και μαζική μείωση, μερικές φορές είναι προτιμότερο να δίνεται λίγο περισσότερος χρόνος. Αυτό υποστηρίξαμε για την Πορτογαλία, αυτό υποστηρίζουμε για την Ισπανία και αυτό υποστηρίζουμε για την Ελλάδα».

Η Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να εργάζεται με επιμονή για τη διάσωση της Ελλάδας. Οι συνεργάτες του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Ελλάδα προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των διεθνών δανειστών και της ευρωζώνης που μαστίζεται από την κρίση. Τα κυριότερα σημεία των συζητήσεων είναι ο ρυθμός της μείωσης των ελλειμμάτων και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Το ΔΝΤ θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να ορθοποδήσει», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε την ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η αβεβαιότητα που παρατηρείται παγκοσμίως αποτρέπει τους επιχειρηματίες από νέες επενδύσεις και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επανέλαβε η κα Λαγκάρντ, ζητώντας θαρραλέες ενέργειες από τις μεγάλες οικονομίες.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πιεστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εάν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, επανέλαβε από το Τόκιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε εκ νέου τις προτάσεις για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τις οποίες χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές».

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν σκέπτεται να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πορεία επίλυσης των προβλημάτων της κρίσης χρέους. «Η ΕΕ έχει σημειώσει πολύ μεγαλύτερη πρόοδο από ό,τι φαίνεται προς τα έξω», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός.



DW


created @ westweb and kentri