Τώρα η διάσωση της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο!

Ο πρώτος γύρος για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, απέτυχε και η ελπίδα σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης εξανεμίζεται, γράφει σήμερα σε άρθρο του γερμανός δημοσιογράφος.
Βέβαιο είναι γράφει, ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για την Ελλάδα. Δεν πέρασαν 30 ώρες από τα τότε που έκλεισαν οι κάλπες και ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Και οι δυνατότητες που απομένουν δεν κάνουν καθόλου εύκολη τη διάσωση της Ελλάδας.
Η Ελλάδα δεν είναι όπως η Έσση ή το Βέλγιο, που τα προηγούμενα χρόνια, μπορούσαν επί μήνες να κυβερνώνται στην ουσία και χωρίς κυβέρνηση.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους όρους της δανειακής σύμβασης, θα λαμβάνει χρήματα, όταν η κυβέρνηση της χώρας αποφασίζει νέα μέτρα λιτότητας. Κάθε τρεις μήνες η «Τρόικα», ελέγχει αν οι Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Όσο η χώρα δεν διαθέτει μια αποτελεσματική κυβέρνηση, κανένας δεν μπορεί να πάρει τα νέα απαραίτητα μέτρα. Και το αργότερο τον Ιούνιο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η Βουλή πρέπει να ψηφίσει νέες μεταρρυθμίσεις.
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι συγκεχυμένη. Στη Βουλή εκπροσωπούνται τώρα 7 κόμματα που πέρασαν το όριο του 3%. Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα με 50 βουλευτές, για τον οποίο δεν είναι επίσης εύκολο να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς το μπλοκ της κοινοβουλευτικής αριστεράς είναι πολυδιασπασμένο. Κατόπιν τούτου θεωρείται βέβαιο ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές, πράγμα που προεξοφλούν επίσης πολλοί έλληνες πολιτικοί.
Και ο γερμανός αρθρογράφος καταλήγει: Ακόμη και αν ο Τσίπρας κατόρθωνε να σχηματίσει κυβέρνηση, η σωτηρία της Ελλάδας δεν θα γινόταν εύκολη.
Μέτρα εξοικονόμησης δεν θα ελαμβάνοντο, καθώς ο Τσίπρας απορρίπτει κατηγορηματικά τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις της Ελλάδας για μέτρα λιτότητας.
Κατόπιν τούτου γεννάται το ερώτημα, πως θα αντιδράσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις; Θα συνεχίσουν να δανείζουν μία χώρα, που θέλει να μείνει στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα, δεν φαίνεται να θέλει, να συνεχίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις; Ή θα κλείσουν τη στρόφιγγα των δανείων;