Logo

Φλυαρίες και φιλολογίες επέτειναν την Ελληνική κρίση

schmidt6«Το ζήτημα θα ήταν πολύ πιο εύκολο, αν - αντί να γίνεται δημόσια συζήτηση - όλα αυτά είχαν γίνει κεκλεισμένων των θυρών», δήλωσε μεταξύ των άλλων, για την κρίση στην Ελλάδα ο πρώην Καγκελάριος Helmut Schmidt χθες, με αφορμή τη βράβευσή του από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων χθες στο Αμβούργο.
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων απένειμε χθες το φετινό βραβείο για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία  στον πρώην Καγκελάριο της ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Helmut Schmidt, για τις υπηρεσίες που προσέφερε όλη του τη ζωή, μέσα και έξω από την πατρίδα του, για την προώθηση της δημοκρατίας και της ειρήνης των λαών, ιδιαιτέρως μάλιστα για την ενότητα της Ευρώπης, σε πνεύμα ελευθερίας και αλληλοκατανόησης.
Απαντώντας σε ερώτηση του γερμανικού κρατικού τηλεοπτικού σταθμού NDR για το χειρισμό της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης δήλωσε:
«Έχουμε τώρα Απρίλιο κι έχουν περάσει ήδη πάνω από τρεις μήνες, διάστημα πολύ μεγάλο, κατά το οποίο ακούστηκαν και ειπώθηκαν πολλά δημοσίως. Πρόκειται για σοβαρό λάθος. Το ζήτημα θα ήταν πολύ πιο εύκολο, αν - αντί να γίνεται δημόσια συζήτηση - όλα αυτά είχαν γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Το πράγμα έγινε τεχνητά δυσκολότερο με την προσέλκυση της προσοχής της κοινής γνώμης και τα φτηνά δημοσιεύματα των εφημερίδων, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα, πολύ ανόητα. Και τις τελευταίες ημέρες δυσκόλεψε τεχνητά ακόμη περισσότερο από τις ενέργειες μιας rating agency στην Νέα Υόρκη. Αυτοί τρελαίνουν τις αγορές, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός λόγος επί της ουσίας.

Στην πραγματικότητα, ήταν γνωστό από τον Ιανουάριο ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε κρίση χρέους. Αλλά άφησαν να περάσει ο καιρός με φλυαρίες και φιλολογίες, χωρίς να αναλάβουν δράση. Τώρα η υπόθεση έγινε πολύ δυσκολότερη, απ' ό,τι εάν είχαν κινητοποιηθεί εγκαίρως. Τελικά το πράγμα καταλήγει στο ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΕ στο σύνολό της θα εγκρίνουν - υποθέτω - ένα πακέτο βοήθειας, αποτελούμενο εν μέρει από εγγυήσεις και εν μέρει από δάνεια, αλλά ακόμη και από μετρητά - πράγμα το οποίο δεν θα με εξέπληττε.

Το κακό είναι ότι κανείς δεν ανέλαβε εγκαίρως την πρωτοβουλία. Θα ήταν καλύτερα, αν κάποιος, για παράδειγμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή από κοινού οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, είχε πάρει την πρωτοβουλία ώστε να μη συμβεί αυτό.

Οι δυσκολίες της Ελλάδας μεγεθύνθηκαν τεχνητά από το γεγονός ότι η ΕΕ αποδείχτηκε αδύναμη - θα μπορούσε να πει κανείς ακόμα και ανίκανη να δράσει. Τώρα προσπαθούν να ανασυνταχθούν και εν πάση περιπτώσει δεν είναι ακόμη πολύ αργά. Τηρουμένων των αναλογιών, δεν πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρουν. Μπορούν πέρα για πέρα να τα καταφέρουν. Αλλά αυτή δεν θα είναι η τελευταία πράξη. Μας περιμένουν ακόμα πολλές οικονομικές δυσκολίες, και μάλιστα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις Η.Π.Α. Και δεν είναι καθόλου σίγουρο ακόμα, αν όλες οι σημερινές τράπεζες της Νέας Υόρκης θα υπάρχουν ακόμα μετά από δύο χρόνια. Η κατάσταση γενικώς είναι ομιχλώδης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλο τον κόσμο. Οι μόνοι που δεν χρειάζεται να ανησυχούν ιδιαίτερα είναι οι Κινέζοι. Προκαλεί μεγάλη έκπληξη, κι όμως έτσι είναι: Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί θα χρειαστούν μια πενταετία ακόμα μέχρι να καταλάβουν αυτό που εγώ ήδη έχω αντιληφθεί. Η Κίνα τα κατάφερε καλύτερα με την κρίση σε σχέση με όλους τους άλλους. Δεν ξέρουμε όμως ακόμα...Η Αμερική συνεχίζει να αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στις χρηματαγορές. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς ακόμα, αν ο πρόεδρος Ομπάμα θα είναι στην εξουσία δυόμισι ή εξήμισι χρόνια. Κανείς δεν ξέρει ποιος θα τον διαδεχθεί και τι πολιτική θα ακολουθήσει. Η κατάσταση παγκοσμίως είναι κάπως θολή αυτή τη στιγμή. Είναι όμως σχετικά ειρηνική. Σχετικά! Έχω βιώσει πολύ πιο τρομακτικές και μη ειρηνικές περιόδους. Σε κάθε περίπτωση, η παρούσα κρίση είναι εντελώς ανώδυνη, αν τη συγκρίνει κανείς με την κατάσταση της Ευρώπης το 1944 ή το 1914 ή 1915. Το πρόβλημα που μας απασχολεί σήμερα είναι σχετικά ανώδυνο. Η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ πιο ειρηνική από σήμερα. Αν ανατρέξουμε στους αιώνες, θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση. Επομένως, δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα».



created @ westweb and kentri