Logo

Την έκοψε ο Κεδίκογλου γιατί έβγαλε μη αρεστή απόφαση!

Το αποκάλυψε η ίδια στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Η εποχή Κεδίκογλου θα μείνει ως η πλέον μελανή σελίδα στην ιστορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης μετά την μεταπολίτευση. Η διετής θητεία του στον Άρειο Πάγο έγινε το συνώνυμο της αυθαιρεσίας, των παρεμβάσεων και της κατάλυσης της ανεξαρτησίας των δικαστών. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο επί των ημερών του είχε μεταβληθεί σε όργανο τιμωρίας των μη αρεστών δικαστών και επιβράβευσης των ημέτερων και των οσφυοκαμπτών. Δικαστές που δεν ενέδιδαν στις παρεμβάσεις του και εξέδιδαν αποφάσεις μη αρεστές στη φυσική και πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης, έπεφταν θύματα της εκδικητικότητάς του. Οι δυσμενείς μεταθέσεις και οι στημένες αναφορές έδιναν και έπαιρναν. Οι προγραμμένοι δεν είχαν στον ήλιο μοίρα. Πολλοί δεν άντεξαν τον πόλεμο και παραιτήθηκαν, άλλοι πάλι, με δική του αρνητική εισήγηση στο ΑΔΣ και χαλκευμένες κατηγορίες, αποκλειόντουσαν από τις προαγωγές. Προκειμένου μάλιστα να παρασύρει τά άλλα μέλη του ΑΔΣ με την δική του εισήγηση, ώστε να μην μπορούν να προσφύγουν στην Ολομέλεια, εκτόξευε εναντίον τους ψευδείς κατηγορίες.

Στην τελευταία, υπό την προεδρία του κ. Κεδίκογλου, συνεδρίαση του ΑΔΣ στις 6 και 7 Ιουνίου, αν και του είχε ζητηθεί δημόσια, εξαιτίας των εις βάρος του δημόσιων καταγγελιών να απέχει, προήδρευσε προκειμένου να ολοκληρώσει το εκδικητικό του έργο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κας Ελένης Σπίτσα. Η κα Σπίτσα, Πρόεδρος Εφετών τότε, απαλήφθηκε με εισήγηση του κ. Κεδίκογλου. Προσέφυγε όμως στην Ολομέλεια. Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, στην οποία παρίστατο και η ίδια, αρεοπαγίτης που γνώριζε τους λόγους της παράληψής της, την προκάλεσε να τους αναφέρει ενώπιον της Ολομέλειας. Τότε η κα Σπίτσα είπε ότι το «έγκλημά της ήταν, ότι σε συγκεκριμένη υπόθεση είχε εκδώσει, σύμφωνα με το νόμο και τη συνήδεισή της, αντίθετη απόφαση από εκείνη που της είχε ζητήσει ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Κατόπιν τούτου η Ολομέλεια του Α.Π. ενέκρινε την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη.





created @ westweb and kentri