Χωρίς πιστοποιητικό ασφαλείας λειτουργεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Συγκεκριμένα: 1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι "οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις πρέπει να αδειοδοτούνται σύμφωνα με την οδηγία 95/18EΕ2 και να τους χορηγείται πιστοποιητικό ασφαλείας σύμφωνα με το άρθρο 10 της οδηγίας 2004/49/ΕΕ3 σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων".
Γνωρίζουμε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που είναι η ελληνική σιδηροδρομική επιχείρηση δεν έχει άδεια λειτουργίας, και δεν έχει πιστοποιητικό ασφαλείας. Η απορία όλων φυσικά είναι πως είναι δυνατόν να εφησυχάζει η Κυβέρνηση και να ασχολείται με διάφορα άλλα θέματα για τον σιδηρόδρομο, όταν δεν έχουν ικανοποιηθεί βασικά θέματα, όπως η πιστοποιημένη ασφάλεια.
2. Παρά τα όσα μας έχουν πει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οι κκ Χατζηδάκις και Στυλιανίδης, ότι όλες οι ενέργειές τους για την αναδιοργάνωση του Ομίλου ΟΣΕ (καταστροφικές για το σιδηρόδρομο) υπαγορεύονται δήθεν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους νόμους της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθαρίζει επί λέξει, ότι "δεν ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένης μορφής αναδιάρθρωση του ομίλου ΟΣΕ, η δε απόφαση ίδρυσης της ανεξάρτητης εταιρείας ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανήκει εξ ολοκλήρου στην ελληνική κυβέρνηση".
3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας αναφέρει επίσης ότι έχει αποστείλει προειδοποιητική επιστολή προς την Ελλάδα, που σκοπό είχε να διασφαλίσει την πλήρη και ομοιόμορφη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τους σιδηροδρόμους. Όμως, η Επιτροπή δεν μπορεί να κοινοποιήσει αντίγραφα επιστολών. Την επιστολή αυτή θα πρέπει να δημοσιοποιήσει η Ελληνική Κυβέρνηση. Επειδή έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που η χώρα μας έλαβε την επιστολή αυτή, αναρωτιόμαστε μήπως έφθασε η ώρα που θα μπορέσουν και οι έλληνες πολίτες να δουν την επιστολή αυτή, ώστε να καταλάβουμε γιατί η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να κάνει πράγματα αντίθετα προς το συμφέρον του ΟΣΕ, που ελπίζει ότι θα ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες χωρίς αυτά να της έχουν επιβληθεί.
4. Η Επιτροπή μας διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί συνεχώς την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στα κράτη μέλη για θέματα που αφορούν την ασφάλεια, τη διαλειτουργικότητα, την αδειοδότηση και την πρόσβαση στις υποδομές. Επειδή γνωρίζουμε ότι το ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα και ο τρόπος λειτουργίας του δεν πληρούν αυτές τις Κοινοτικές προδιαγραφές, περιμένουμε από την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας το δυναμικό του ΟΣΕ, σταματώντας επιτέλους την απαξίωση του και των εργαζομένων του, με τα απαράδεκτα σχέδια υποχρεωτικής εφεδρείας, κλπ.
5. Οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να μας εξηγήσει πως είναι δυνατόν να κάνει τον αρνητικό, πλήρη διαχωρισμό της σιδηροδρομικής επιχείρησης ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον Όμιλο ΟΣΕ, αποστερώντας από τον ΟΣΕ το κυρίως αντικείμενό του (σιδηροδρομικές μεταφορές) ενώ παράλληλα δεν εφαρμόζει την βασική αρχή της Ευρωπαϊκής σιδηροδρομικής αναδιάρθρωσης που είναι ο διαχωρισμός των λογαριασμών της υποδομής από την εκμετάλλευση. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την πλήρη σύγχυση και το αδιέξοδο που επικρατεί σήμερα στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για τα σιδηροδρομικά θέματα.
6. Εμμέσως επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι όλα όσα με έκπληξη παρακολουθούμε να συμβαίνουν στον ΟΣΕ τα τελευταία χρόνια δεν έχουν μελετηθεί από άποψη λειτουργικότητας, οικονομικής βιωσιμότητας και αποδοτικότητας.
7. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας αναφέρει ότι το έργο (αριθμ. 85117): "Αναβάθμιση των υπαρχουσών σιδηροδρομικών γραμμών "Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο" του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοπόννησος 2000-2006, σύμφωνα με τις ελληνικές διαχειριστικές αρχές ολοκληρώνεται και προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάιο του 2009 μετά την περάτωση συγκεκριμένων συμπληρωματικών εργασιών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να μας πληροφορήσει τι γίνεται με το έργο αυτό και γιατί μέχρι σήμερα (παρά τα όσα αναφέρει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) το έργο δεν έχει παραδοθεί.