Logo

Μέτρα κατά των επίορκων δημόσιων υπαλλήλων

ragkousis2Tέλος στο καθεστώς της ατιμωρησίας των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, προτίθεται να βάλει ο Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.  Και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης.
Το πακέτο των νέων ρυθμίσεων που προωθεί ο υπουργός πθα προβλέπει αυστηρότερες ποινές και απόλυση των επίορκων υπαλλήλων, ταχύτερες διαδικασίες έκδοσης αποφάσεων, πρόστιμα που θα φθάνουν ως και τα 100.000 ευρώ αν το παράπτωμα έχει οικονομικό περιεχόμενο, ενίσχυση του ρόλου των δευτεροβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων και επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής στα πέντε έτη.
Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να αντιμετωπιστεί η χαλαρότητα για μια σειρά παραπτωμάτων, αλλά και να επιταχυνθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες στην εκδίκαση των υποθέσεων.
Έτσι τίθενται συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια εντός των οποίων θα πρέπει να λαμβάνονται οι αποφάσεις από τα πειθαρχικά συμβούλια. Ανάλογοι χρονικοί περιορισμοί θα προβλεφθούν και όταν οι υποθέσεις φτάσουν στα δικαστήρια. Ειδικότερα, η παραγραφή των παραπτωμάτων θα επέρχεται αφού παρέλθει μία πενταετία και όχι στη διετία που ισχύει σήμερα. Αν τα πειθαρχικά αδικήματα σχετίζονται με παράβαση καθήκοντος, χρηματισμό, σοβαρή απείθεια και αδικαιολόγητη αποχή από τα καθήκοντα, η παραγραφή διευρύνεται στα επτά χρόνια. Αυστηρότερη είναι η αντιμετώπιση για επίορκους που υποκύπτουν σε δωροδοκία ή υπεξαίρεση. Ο χρόνος παραγραφής μετράει από την ημέρα που έλαβε γνώση η υπηρεσία και όχι από την τέλεση του αδικήματος.
Μια πειθαρχική πράξη θα στοιχίζει ακριβότερα στον υπάλληλο, αφού πλέον η ποινή του προστίμου των αποδοχών αυξάνεται από τρεις μήνες σε ένα έτος.
Από την άλλη, θα απολύονται όσοι υπάλληλοι έχουν διαπράξει τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον τρία πειθαρχικά παραπτώματα και τους έχει επιβληθεί πρόστιμο αποδοχών άνω του ενός μηνός. Σοβαρά αδικήματα, για τα οποία επιβάλλεται η ανώτερη ποινή υποβιβασμού θεωρούνται κυρίως όσα σχετίζονται με τον χρηματισμό, την παράβαση καθήκοντος, την αδικαιολόγητη αποχή από τα καθήκοντα, την άρνηση συνεργασίας του υπαλλήλου για χορήγηση εγγράφων και στοιχείων σε ανεξάρτητες αρχές, τη σύνταξη μεροληπτικών εκθέσεων, τη χρήση τρίτων προσώπων για απόκτηση υπηρεσιακής εύνοιας και την παράλειψη δίωξης και τιμωρίας πειθαρχικού αδικήματος. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι υπάλληλοι τιμωρούνται με τις ανώτερες ποινές προστίμου.
Προβλέπει επίσης, στις περιπτώσεις παραπτωμάτων με οικονομικό αντικείμενο, υποβιβασμό στη βαθμολογική πυραμίδα έως δύο βαθμούς και επιπλέον διοικητική κύρωση που κυμαίνεται από 10.000 έως 100.000 ευρώ. Πειθαρχικές ποινές που επισύρουν τη στέρηση του δικαιώματος προαγωγής και συμμετοχής σε προαγωγές κι εφ’ όσον συντρέχουν επιβαρυντικές περιστάσεις, το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει επιπλέον διοικητική χρηματική ποινή από 3.000 έως 30.000 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται η στέρηση του δικαιώματος για επιλογή σε θέσεις προϊσταμένων, ενώ η προσωρινή παύση από τα καθήκοντα θα έχει διάρκεια μέχρι ένα έτος.




created @ westweb and kentri