Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Ανεφάρμοστη η ποινικοποίηση της κουκούλας

xoudalakismakri Ευκαιριακή και επικοινωνιακή χαρακτήρισε τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων, ο κ. Γ. Ζορμπάς. Καλεσμένος σήμερα στο Real FM, στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή και του Γιώργου Χουλαδάκη και σε ερώτησή τους πως χαρακτηρίζει τα μέτρα και τις δηλώσεις του κ. Δένδια, ο πρώην εισαγγελέας, αφού επανέλαβε τη χθεσινή του δήλωσε προς το kentri.gr προσέθεσε: «Το θέμα εδώ δεν είναι να σπεύδεις με προχειρότητα να θεσπίζεις νόμους των οποίων η εφαρμογή εκ προοιμίου είναι γνωστό ότι είναι ανέφικτη στο πεδίο της δικαστικής ομολογίας. Το θέμα είναι να μην αυθαιρετείς για λόγους ευκαιριακούς, πολιτικής επικοινωνίας υπαρκτών ή ανύπαρκτων, αν θέλετε αναγκών». Απέδωσε δε στον υπουργό Δικαιοσύνης ή στους υποβολείς του, έλλειψη μέτρου λογικής και νηφαλιότητας λέγοντας:  «Το θέμα είναι ο νομοθέτης να επιστρατεύει τη νηφαλιότητα και το μέτρο της λογικής. Εδώ δεν το επιστράτευσε! Και λέω σ΄αυτό το ερώτημά σας το συγκεκριμένο, και το εξής: Βεβαίως ο δικαστής, ασφαλώς και θα εκτιμήσει την όλη συμπεριφορά του δράστη μιας συγκεκριμένης πράξης. Συνεπώς θα εκτιμήσει: Γιατί κύριε είχες καλυμμένα τα χαρακτηριστικά σου με κασκόλ, με κουκούλα ή με κράνος; Θα τον ρωτήσει. Αλλά αυτό αποτελεί στοιχείο βαρύνον στην επιμέτρηση της ποινής και εκτός της εννοίας της θέσπισης αξιοποίνου.
Υπάρχει ήδη στην ισχύουσα νομοθεσία ποινική κύρωση σε όποιον αρνείται να δώσει στην αστυνομική αρχή στοιχεία, ή δηλώνει ψευδή στοιχεία ταυτότητάς»
. Και προσέθεσε. «Η αδυναμία της αστυνομίας δεν είναι αρκετή, για να σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πρόσθετους νόμους».
Zorbas5Εκφράζοντας την απορία τους οι παρουσιαστές για αυτό που είπε χθες ο κ. Δένδιας στο Real FM και στο Νίκο Χατζηνικολάου, ότι και μια ολόκληρη διαδήλωση μπορεί επίσης να συλληφθεί, διερωτήθηκαν. Πώς θα συλληφθεί μια εξέδρα στο γήπεδο που φωνάζει το ποιο γνωστό σύνθημα («μπάτσοι γουρούνια»); Ζήτησαν από τον κ. Ζορμπά να το σχολιάσει. Και ο έμπειρος πρώην εισαγγελικός λειτουργός απάντησε ως εξής:
«Είδατε λοιπόν, ότι το υπερβολικό δεν είναι ποτέ αληθινό; Είναι κανόνας ζωής αυτό. Και δεν εφαρμόζονται ποτέ αυτά τα πράγματα, διότι κάτω από το κράτος προσεκτικής δικαστικής νομολογίας, τέτοιες προβλέψεις αυθαίρετες τα πέσουν».
Οι παρουσιαστές τις εκπομπής δεν έχασαν την ευκαιρία ακόμη και μέσα στον περιορισμένο χρόνο, να τον ρωτήσουν τον κ. Ζορμπά αν είναι ευχαριστημένος από τον τρόπο που λειτουργεί η δικαιοσύνη και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα σκάνδαλα. Ιδού τι απάντησε:
«Βεβαίως δεν είμαι ευχαριστημένος. Θα έλεγα. Υπάρχει κανείς σήμερα, να πει χωρίς δισταγμό, ότι είναι ευχαριστημένος από τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, όταν λιμνάζουν σε εκκρεμότητα χιλιάδες υποθέσεων Ελλήνων πολιτών; Όταν σκάνδαλα δεν αντιμετωπίζονται και μάλιστα κάτω από τις συνταγματικές διατυπώσεις που επιτάσσει ο καταστατικός χάρτης της χώρας;»
Απάντησε επίσης  ως άλλοτε  αρμόδιος για την καταπολέμησή του και για το μαύρο χρήμα. «Το μαύρο χρήμα είναι η ασθένεια της εποχής, όχι μόνο σε παγκόσμια κλίμακα, είτε παγκόσμιας τη θέλετε, είτε ημεδαπής οικονομικής κρίσης. Τα πολλαπλά κρούσματα της διαφθοράς, αν θέλετε και οι παχυλές αμοιβές, που κανονίζουν για τον εαυτό τους πολλοί, είναι ένα φοβερό στοιχείο που οδήγησε σ΄αυτή την οικονομική δυσπραγία και κρίση. Τουλάχιστον η εμπειρία μου αυτό μαρτυρεί».Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo