Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Σκληρή επίθεση Κουβέλη κατά Σαμαρά-Βενιζέλου

kouvelis1Τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αποχώρησης από την κυβέρνηση ανέλυσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ξεκινώντας από το ζήτημα της ΕΡΤ ο κ. Κουβέλης επεκτάθηκε στο σύνολο των διαφωνιών μέσα στην τρικομματική κυβέρνηση, καθώς και στη στάση των δύο άλλων εταίρων στα επί μέρους ζητήματα.
Για το θέμα της ΕΡΤ που απ’ ό,τι φαίνεται αποτέλεσε την θρυαλλίδα των εξελίξεων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε: «Φτάσαμε, όμως, στο σημείο ο πρωθυπουργός όχι απλώς ερήμην των άλλων, αλλά ερήμην και των ίδιων των κυβερνητικών εταίρων του, και μάλιστα παρά τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεση των εταίρων, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο με τους υπουργούς της ΝΔ και να κλείνει εν μια νυκτί την ΕΡΤ. Εν μια νυκτί, αλλά αυτή η νύκτα εξελίσσεται σε σκοτάδι διαρκείας. Τρεις εβδομάδες συμπληρώνονται τη Δευτέρα με μαύρες οθόνες..»

Ασκώντας κριτική στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ο κ. Κουβέλης τόνισε πως «σε πολλά και σημαντικά ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την τρικομματική κυβέρνηση σε μονοκομματική. Επιχείρησε ακόμη και σε θέματα που δεν ανήκουν στον πυρήνα των μνημονιακών δεσμεύσεων να βάλλει τη στενή ιδεολογικοπολιτική σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας. Διαμόρφωσε ένα περιβάλλον μη ισότιμων σχέσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων».
Έτσι ανέφερε τις διαφωνίες με αντικείμενο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και μίλησε για «στροφή της Ν.Δ. προς το ακροατήριο της Χρυσής Αυγής», η οποία «προκάλεσε την μετατόπιση της θέσης της από το δεν χρειάζεται «αντιρατσιστικός νόμος» στο να γίνουν , μετά τη διεθνή κατακραυγή, «νομοθετικές βελτιώσεις» του υφιστάμενου πλαισίου.
Όμως δεν στάθηκε μόνο εκεί. Προέβη σε αναφορές και σε άλλα ζητήματα, όπως η Διοικητική Μεταρρύθμιση. Συγκεκριμένα έδειξε τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι, παρά τις προσπάθειες του κ. Μανιτάκη «δεν έκαναν τίποτα για την προώθηση της μεταρρύθμισης και την προετοιμασία της κινητικότητας, ακριβώς για να μην ταράξουν το δικό τους σύστημα».
Ο κ. Κουβέλης κατήγγειλε επίσης ότι σε σχέση με το «χαράτσι» στις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες δεν έγινε καμιά διαπραγμάτευση. Ειδικότερα ανέφερε πως η απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών να μην επεκταθεί το «χαράτσι» για το 2013 «δεν έμεινε στη διαπραγμάτευση με την τρόικα ούτε μία ημέρα, αφού 2 ώρες μετά το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη συνέχιση του τέλους και για το 2013, το οποίο, χάρη βέβαια στη δική μας σθεναρή στάση μειώθηκε κατά 15%» .
Επιπλέον ο κ. Κουβέλης σημείωσε και άλλα σημεία διαφωνίας όπως στη φορολογία της περιουσίας και των ακινήτων, στην στήριξη των αδύναμων, καθώς και στο νέο φορολογικό σχέδιο το οποίο, όπως είπε, «ακόμη είναι γεμάτο από ρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα».
Συν τις άλλοις στάθηκε στις αποκρατικοποιήσεις και στην μη ενημέρωση της Δημοκρατικής Αριστεράς στο θέμα της πώλησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Είπε χαρακτηριστικά: «Παρά το γεγονός ότι στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων αναφέρεται ρητά ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, σε έγγραφο που στάλθηκε από το Υπ. Ανάπτυξης στην Τρόικα, αναφέρεται η δέσμευση της κυβέρνησης να πωλήσει και τμήμα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Για το θέμα αυτό η ΔΗΜΑΡ δεν είχε ενημερωθεί ποτέ. Την ίδια στιγμή προωθείται η πώληση ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στα λιμάνια και όχι οι συμβάσεις παραχώρησης όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί».
Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε και στο ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή την ΕΡΤ έκανε λόγο για «συνήθη στάση του ΠΑΣΟΚ να διαχειρίζεται επικοινωνιακά ένα ζήτημα και την κρίσιμη στιγμή να μην αναλαμβάνει την ευθύνη να σηκώσει το βάρος μιας σθεναρής διαπραγμάτευσης».
Ο κ. Κουβέλης άφησε αιχμές και για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά μετά την αποχώρηση από τη ΔΗΜΑΡ.
«Είχα βεβαίως την απορία, ποιος διακινεί την υπόγεια προπαγάνδα, ότι την ώρα της δύσκολης διαπραγμάτευσης για την ΕΡΤ, δήθεν έγινε συζήτηση για τον ανασχηματισμό και αντιπροεδρίες; Τώρα δεν έχουμε καμία απορία. Ούτε κανείς άλλος στην Ελλάδα», είπε.
Πρόσθεσε, δε, εκδηλώνοντας τον αιφνιδιασμό του για την τελική απόφαση του κ. Βενιζέλου να συμπράξει με τον κ. Σαμαρά: «από κοινού οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν πρόταση νόμου για την καταψήφιση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την ΕΡΤ- και μάλιστα με αναδρομικά αποτελέσματα – και πρόταση για τον αντιρατσιστικό νόμο. Αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στη Βουλή. Όταν θα έρθουν για συζήτηση και ψηφοφορία τι θα κάνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;»
Ο κ. Κουβέλης άφησε να εννοηθεί ότι μεσούσης της πολιτικής κρίσης λόγω ΕΡΤ και πριν αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, παράγοντες της ΝΔ επιθυμούσαν την προσφυγή στις κάλπες. «Έχουμε την εκτίμηση ότι “κύκλοι” της Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς με τις μονομερείς ενέργειές τους αντικειμενικά παρωθούσαν σε ρήξη και εκλογές. Άλλο ζήτημα βέβαια ότι ανέκρουσαν πρύμναν».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επανέλαβε πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και ότι «δε θέλαμε και δε θέλουμε να παρασύρουμε την Ελλάδα σε εκλογές και πάλι εκλογές». Μάλιστα υπονόησε πως μετά το καλοκαίρι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, λέγοντας πως στο θέμα της αποφυγής των εκλογών «παραμένουμε σταθεροί. Όπως όταν είμαστε στη κυβέρνηση έτσι και τώρα. Θέλουμε να δούμε την ίδια στάση ευθύνης από όλους. Όχι μόνο τώρα, αλλά και μετά το καλοκαίρι και κατόπιν».

 

lykavitos.gr

 




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo