Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Το σημειωματάριο του Ισαάκ Νεύτων

newton_notesΣτην επιστημονική κοινότητα, όταν βρεθεί κάποιος, μπροστά σε νέες ανακαλύψεις και οι οποίες μας αφήνουν ελάχιστα έστω, την δυνατότητα –όσο είναι το μικρό άνοιγμα μιας χαραμάδα – να γνωρίσουμε μέρος από τα μυστήρια της Φύσης για να μας οδηγήσει αυτή η γνωριμία σε νέες ανακαλύψεις θα ακούσει, λοιπόν,- αυτός ο νεοεισερχόμενος - την φράση να λέγεται, -αφού η αποκάλυψη της επιστημονικής έρευνας άφησε έκπληκτους τους ερευνητές από φαινόμενα που προκαλούν δέος και θαυμασμό. 
«Είναι πολύ ωραίο για να ναι Αλήθεια!» Το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, όπου δίδασκε ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων, (1642-1727), -φυσικός και μαθηματικός και αστρονόμος, ο θεμελιωτής της σύγχρονης Φυσικής, ένα από τα φωτεινότερα πνεύματα όλων των εποχών-  επιτρέπει πλέον για πρώτη φορά τη διαδικτυακή πρόσβαση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του μεγάλου επιστήμονα.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματός του «Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του, που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του...αντίτυπο.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», περισσότερες από 4.000 σελίδες, δηλαδή περίπου το ένα πέμπτο του αρχείου του Νεύτωνα, που διατηρεί το φημισμένο πανεπιστήμιο, έχουν ψηφιοποιηθεί και είναι προσβάσιμα online στο πλαίσιο ενός προγράμματος, το οποίο θα δώσει στο ευρύ κοινό πρόσβαση στο έργο και άλλων «κολοσσών» της επιστήμης, όπως ο Δαρβίνος.
Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση στη βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ, Γκραντ Γιανγκ, τα χειρόγραφα του Νεύτωνα αποκαλύπτουν τον τρόπο που σκεπτόταν και σταδιακά προχωρούσε στις σημαντικές ανακαλύψεις του, που σφράγισαν τη σύγχρονη επιστήμη.

Για ρίξτε όμως και μια ματιά και το σημειωματάριό του. Αναγνωρίζετε τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε;
Αυτή είναι η ιστοσελίδα που θα σας επιτρέψει να εισχωρήσετε στο αρχείο της βιβλιοθήκης του Καίμπριτz ειδικά για το σημειωματάριο του Isaac Newton


*http://cudl.lib.cam.ac.uk/view/MS-ADD-03996/9

Όταν άνοιξα το σημειωματάριο και είδα τα χειρόγραφα του, προσπαθώντας να διαπιστώσω πώς έγραφε αυτή η ιδιοφυΐα εξεπλάγην μ αυτό που είδα.

Τα γραπτά του –ενώ περίμενα να τα δω στην Αγγλική γλώσσα- ήταν στην Ελληνική.

Μάλιστα παρακαλώ. Δεν πίστευα στα μάτια μου.

Δεν είναι δυνατόν, -σκέφτηκα- μάλλον είναι κάποιο τεχνολογικό τέχνασμα από τα πολλά που συμβαίνουν στις μέρες μας –ένα τρικ.
Έτσι ζήτησα πληροφορίες για να το επιβεβαιώσω.
Έγραψα σχετικά στον άνθρωπο που μου έστειλε το μήνυμα και παράλληλα…
Πήγα στη Σχολή να συναντήσω τον καθηγητή της Αναλυτικής Χημείας στους Χημικούς Μηχανικούς του Ε.Μ.Π  Ιωάννη Κοντογιαννάκο  -ένας από τους ελάχιστους εν ζωή (να τον έχει καλά ο Θεός) –γνωρίζοντας τις απόψεις του περί των σχετικών ερευνών για τους μεγάλους του πνεύματος της Φυσικής και της Χημείας οι οποίοι αρκετοί απ αυτούς είχαν ελληνική παιδεία.

Του ανέφερα το γεγονός, -βέβαια υπολογίζοντας να του μεταδώσω την έκπληξη μου –και να συζητήσουμε το θέμα, αλλά κατά βάθος με ενθουσιασμό να για να δείξω στον δάσκαλό μου το εκπληκτικό φαινόμενο ότι οι σημειώσεις του Νεύτωνα είναι στην Ελληνική γλώσσα, πάντα μας δίδασκε –ο καθηγητής Κοντογιαννάκος - την επιμονή του στην Ελληνική Γραμματεία, πως θα πρέπει να γράφουμε σωστά ελληνικά δίνοντας περισσότερη έμφαση στο γραπτό και στην έκθεση ενός κειμένου παράλληλα και με τις ιδέες του γράφοντος.
Η απάντηση του ήταν η εξής.
Αφού χαμογέλασε κάπως συγκαταβατικά και με μια επιεική στάση είπε.
«Α αγαπητέ μου! Αυτό το γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια. Πως ο Νεύτων κρατούσε τις σημειώσεις του στην Ελληνική γλώσσα το έχω αναφέρει στις διαλέξεις μου. Όχι μόνο αυτός αλλά και άλλοι μεγάλοι επιστήμονες είχαν ελληνική παιδεία». Μια στιγμή» είπε και
στράφηκε προς την βιβλιοθήκη του. Πήρε στα χέρια του τον τόμο Ν από την εγκυκλοπαίδεια του Χάρη Πάτση. Άνοιξε στην σελίδα που γράφει Νεύτων.
Και συνεχίζει. «Άκουσε λοιπόν αυτό που θα σου διαβάσω για να καταλάβεις λίγα  από τον τρόπο που σκεπτόταν και έστω κάτι από τον χαρακτήρα του…»
«…ο Νεύτων παρέμεινε άγαμος, ήταν ευσεβής και παρά τις μεγάλες φυσικές και μαθηματικές εργασίες του, εύρισκε τον χρόνο να ασχολείται με τα θεολογικά ζητήματα -κυρίως κατά τα τελευταία έτη της ζωής του-.(όπως εξάλλου έκαναν όλοι οι μεγάλοι Αινστάιν, Χάιζεμπερτ, Πλανκ…) Ήταν σεμνός και μετριόφρων, πράγμα που μαρτυρούν παραστατικά τα παρακάτω λόγια του. «Δεν ξέρω, πως φαίνομαι στους άλλους. Εγώ, όμως θεωρώ τον εαυτό μου σαν παιδί, που παίζει κοντά στην ακτή, της θάλασσας και χαίρεται σαν βρίσκει όπως συνήθως, ένα γυαλιστερό χαλίκι, ή κάποιο ωραίο κοχύλι, ενώ μπροστά του απλώνεται ανεξερεύνητος ο αχανής ωκεανός της Αλήθειας…»

Μετά απ’ αυτό επανήλθα κατ’ ευθείαν στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και εμφάνισε ο προσωπικό σημειωματάριο του Isaac Newton με τις σελίδες του να είναι γραμμένες οι σημειώσεις του μεγάλου αυτού φυσικού στα
ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

Για μια ακόμη φορά η διαπίστωση αναβλύζει...

Η Ελληνική γλώσσα, η μόνη ως εργαλείο νοημάτων και λογικής είναι αυτή που μπορεί να δώσει στον άνθρωπο την γραπτή μεταφορά του λόγου του, αυτών που όσων φαντάζεται, στοχάζεται, διερωτάται, βλέπει, με σαφήνεια.
Επειδή η Φυσική και τα Μαθηματικά περιέχουν την Αλήθεια, η μεταφορά τους στον γραπτό και προφορικό λόγο εκφράζει μέσω της ελληνικής γλώσσας τις έννοιες οι οποίες έτσι γίνονται κατανοητές 

Το σημειωματάριο του Νεύτωνος που στις σελίδες του είναι γραμμένες οι προσωπικές του ιδέες, οι υπολογισμοί τα θέματα και οι λύσεις τους που τον απασχολούσαν να είναι γραμμένο στην Ελληνική γλώσσα, τότε αυτό είναι…
.
Ένα γεγονός που σηματοδοτεί και δίνει για άλλη μια φορά –ως παράδειγμα- την αξία μιας και μόνης πραγματικότητας…η γλώσσας ως εργαλείο αποτύπωσης εννοιών που εναρμονίζονται με το περιεχόμενο τους αποδεικνύουν ότι…
Η δύναμη του λόγου που εκφράζεται μέσα από
το Ελληνικό Πνεύμα
προσδιορίζει την Αλήθεια για την Φύση
και τον Άνθρωπο.


Έφυγα και έφερα παρέα με τις λέξεις που άκουγα να έρχονται στ αυτιά μου από το «εργαστήριο έρευνας» και να αντηχεί σε όλους τους διαδρόμους του κτιρίου μετά από μια νέα ανακάλυψη,
επιφωνήματα χαράς.

«Είναι πολύ ωραίο και είναι Αλήθεια»


Αλέξανδρος Αλεξάκης




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo