Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Οι απολύσεις δεν φέρνουν ανάπτυξη

eurotrapezaΗ απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας να καταβάλλει τμηματικά την επόμενη δόση, οι σχεδιαζόμενες απολύσεις στο δημόσιο και η προκήρυξη εκλογών σε 6 μήνες στην Αίγυπτο είναι τα θέματα της επισκόπησης.
H ελβετική Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει την απόφαση του Eurogroup να δοθεί τμηματικά η επόμενη δόση των πιστώσεων στην Ελλάδα: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά για να περιορίσει τις δαπάνες, να αυξήσει τα έσοδα και να ελέγξει το δημόσιο έλλειμμα. Αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να μπει στο δρόμο της βελτίωσης και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Πολλοί τομείς παραγωγής και παροχής υπηρεσιών έχουν όμως υποστεί τέτοιες φθορές ώστε να μην είναι σε θέση να ανοίξουν νέους δρόμους στην απασχόληση. Χειρόφρενο βάζει κυρίως ο δημόσιος τομέας, ο οποίος με την ζημιογόνα γραφειοκρατία του παρεμποδίζει την ανάπτυξη. Πολλές φορές δόθηκε η υπόσχεση για συρρίκνωση του δημοσίου. Και αφού μέχρι σήμερα οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν η τρόικα βάζει τώρα το μαχαίρι στο λαιμό στην ελληνική κυβέρνηση».
Άνεργοι στον ΟΑΕΔ
Για τις απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο η αυστριακή Der Standard γράφει: «Δεν χρειάζονται οικονομικές αναλύσεις για να διαπιστώσει κανείς ότι η απόλυση 25.000 υπαλλήλων σε μια χρονιά ύφεσης δεν θα φέρει ανάπτυξη, αλλά απλά θα κάνει μεγαλύτερες τις ουρές στο ταμείο ανεργίας. Το ΔΝΤ δεν είναι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση αλλά κυρίως οι χώρες της ευρωζώνης. Αλλά μέχρι σήμερα παίζει ηθελημένα το παιχνίδι τους».
«Η Ελλάδα πρέπει να περιορίσει τη δημόσια διοίκηση»  είναι ο τίτλος ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως αυτό το μήνα θα πάει στην Ελλάδα. Επαίνεσε μάλιστα τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης στην Αθήνα. Το δημοσιονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης είναι εντός ορίων, και οι προβλέψεις για ανάπτυξη δεν έχουν χειροτερεύσει. Παρόλα αυτά το ΙΟΒΕ υπολογίζει σε οικονομική ύφεση 4,8% και όχι 4,6%».

DW




Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo