Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Παραμένει σε ύφεση η ευρωζώνη

eurokrisi6Χειρότερη από ό,τι αναμενόταν ήταν η εξέλιξη της οικονομίας στις χώρες της ευρωζώνης, όπως αναφέρει η Eurostat σε σχετική ανακοίνωσή της. Το ΑΕΠ σημείωσε συρρίκνωση της τάξεως του 0,2%, διαψεύδοντας τους αναλυτές που ανέμεναν μικρότερη πτώση. Στη Γαλλία το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2%, στην Ιταλία και την Ισπανία κατά 0,5% και στην Πορτογαλία κατά 0,3%. Οριακή (0,1%) ήταν η ανάπτυξη στο Βέλγιο, ενώ αμετάβλητο παρέμεινε στο ΑΕΠ στην Αυστρία.
Γερμανία απέφυγε την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας οριακά θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης, ωστόσο το αναιμικό 0,1% αντιμετωπίζεται με απογοήτευση από πολλούς οικονομολόγους, οι οποίοι ανέμεναν κάτι περισσότερο μετά από το -0,7% του τελευταίου τριμήνου του 2012.
Πολλοί, όπως ο Στέφαν Κίραπ της τράπεζας Bayern LB, αποδίδουν το χαμηλό ποσοστό ανάπτυξης στις κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Γερμανία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Κυρίως ο τομέας των κατασκευών και η αγροτική οικονομία δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την κακοκαιρία που διήρκεσε ουσιαστικά μέχρι το τέλος Απριλίου. Όπως υπογραμμίζει ο Στέφαν Κίραπ, διαψεύδονται οι ελπίδες για ένα υψηλό ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο του 2013, ωστόσο «αναμένεται να ενισχυθεί η οικονομική δυναμική κατά τη διάρκεια του έτους».Το Βέλγιο κατάφερε να εμφανίσει οριακή ανάπτυξη 0,1%, στην Αυστρία το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο από το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στη Φινλανδία καταγράφηκε μικρή υποχώρηση 0,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.


DW







Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo