Menu

facebook1twitter1

A+ A A-

Στη δικαιοσύνη από το 2011 η υπόθεση του ταμείου πυροπλήκτων Ηλείας

piroplikta11Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής για την αποκατάσταση των πυροπλήκτων περιοχών από τις πυρκαγιές του 2007.

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στο πόρισμά της η Επιτροπή επιρρίπτει ευθύνες για το πάγωμα της χρηματοδότησης των πληγέντων και της αποκατάστασης των καταστραφέντων υποδομών.

Από τα 118 εκ.€ που είχαν συγκεντρωθεί από εισφορές και δωρεές συμπατριωτών μας από το εσωτερικό και το εξωτερικό και όχι μόνο, 92 εκ. € μένουν αναξιοποίητα. Πέρα από την πολιτική της διάσταση η υπόθεση της διαχείρισης του λεγόμενου «Ταμείου Μολυβιάτη» βρίσκεται και σε δικαστική εκκρεμότητα εδώ και δύο σχεδόν χρόνια.

Ήδη από 24/10/2011 με μηνυτήρια αναφορά τους, ο Θεόδωρος Βλακγούδης, δικηγόρος και πολιτευτής της Ν.Δ. και ο Επαμεινώνδας Πόθου, Πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Μακίστου του Δήμου Ζαχάρως, ζητούν να ερευνηθεί η όλη υπόθεση σε όλες τις πτυχές της.

Μάλιστα ο εκ των μηνυτών Θεόδωρος Βλακγούδης, έχει δηλώσει ο ίδιος και παράσταση πολιτικής αγωγής δαπάνες του για όλου τους δικαιούχους.

Με βάση τα καταγγελλόμενα, ο Εισαγγελέας Πύργου διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Εξετάσθηκαν μάρτυρες και στις 23/11/2011 η σχηματισθείσα δικογραφία διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών για περαιτέρω έρευνα.

Η δικογραφία παρέμενε στα αζήτητα 14 μήνες μέχρι και τον Φεβρουάριο 2013, οπότε χρεώθηκε στην εισαγγελέα Λιάτσικου υπό τα στοιχεία ΕΓ8– 2013/100. Δεν είναι δε ακόμη γνωστό αν και σε ποιο βαθμό έχει προχωρήσει η έρευνα.

Οι μηνυτές γράφουν μεταξύ των άλλων στην μήνυσή τους:

«Σκοπός όσων προσέφεραν τα χρήματα αυτά ήταν η δωρεά προς όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2007. Για την σωστή διαχείριση αυτών των χρημάτων αλλά και την πιστή εφαρμογή της βούλησης των καταθετών – δωρητών που ήταν στη η διάθεση των χρημάτων για την έγκαιρη αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών των πυροπλήκτων περιοχών του Νομού Ηλείας (δρόμων, οικιών κλπ), αλλά και την αντιμετώπιση άμεσων και έκτακτων αναγκών συνεστήθη Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (Ε.Τ.Α.Ε.Α.) σύμφωνα με τον νόμο 3624?2007 άρθρο 2 πρόεδρος του οποίου ορίστηκε ο πρώην υπουργός εξωτερικών ο κ. Π. Μολυβιάτης.

Πράγματι το συσταθέν ταμείο αυτό χρηματοδότησε από της συστάσεώς του όλες τις δαπάνες που απαιτήθηκαν για την αποζημίωση των πληγέντων, την αντικατάσταση πάσης φύσεως ζημιών. Υπό την κάλυψη του ταμείου αυτού εν συνεχεία αποφασίστηκε να τεθούν οι αποκαταστάσεις ζημιών από τους σεισμούς του 2008 που σημειώθηκαν στην Ηλεία.

Πράγματι μέχρι τον Νοέμβριο του 2010 μέσω του συγκεκριμένου ταμείου χρηματοδοτούντο και οι επισκευές και οι ανακατασκευές των σεισμοπλήκτων ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων.

Το Νοέμβριο 2010 με νόμο υπ΄αριθμόν 3895/2010 (αρθρο 1, παρ,1) που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων ύστερα από πρωτοβουλία του τότε υπουργού οικονομικών αποφασίστηκε η κατάργηση του επωνομαζόμενου ταμείου Μολυβιάτη (ειδικού ταμείου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών) και η μεταβίβαση του υπολοίπου που θα προέκυπτε από την εκκαθάριση στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο νόμος αυτός 3895/2010 ρητά προβλέπει ότι το προϊόν της εκκαθάρισης του εν λόγω καταργηθέντος ταμείου θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την εκπλήρωση των σκοπών για τους οποίους είχε σχηματισθεί το αρχικό κεφάλαιο εισφορών και δωρεών και όλων των άλλων που θα εδίδοντο. Παρ΄όλα αυτά όμως από τον Νοέμβριο 2010 έως σήμερα η διαχείριση του συγκεκριμένου κεφαλαίου δεν γίνεται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση αυτών των σκοπών δια τους οποίους συγκεντρώθηκε. Συγκεκριμένα δεν καταβάλλονται οφειλόμενες δόσεις στεγαστικής αποκατάστασης στους δικαιούχους οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις οικοδομικές εργασίες των πυρόπληκτων ή σεισμόπληκτων κτιρίων, οικιών, αλλά και δεν γίνεται αποκατάσταση της ομαλής βατότητας των δρόμων προς τις πυρόπληκτες περιοχές όπως προς τα δημοτικά διαμερίσματα Αρτέμιδας – Μακίστου κ.λ.π.

Επίσης δεν καταβάλλονται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εργολάβους που αποκατέστησαν

στα πλαίσια νομίμων συμβάσεων, μίσθωσης έργων, τις ζημιές σε δημόσια κτίρια – σχολεία κ.λ.π. καταστήματα υπηρεσιών. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εν΄όψει της οικονομικής και πιστωτικής κρίσης της χώρας μας.

Παρά τις επανηλειμένες διαμαρτυρίες και οχλήσεις φορέων, πληγέντων πυροπλκτων κατοίκων εκπροσώπων του Νομού Ηλείας προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Ακόμη και στο Κοινοβούλιο έχουν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα της συμπεριφοράς με τις πράξεις των αρμοδίων οργάνων, διάφοροι εκ των δωρητών να ζητούν την επιστροφή των δωρεών τους για την μη εκπλήρωση των σκοπών για τους οποίους έχουν διατεθεί.

Επειδή από όλα αυτά τα περιστατικά προκύπτει ότι με συγκεκριμένες πράξεις ή παραλήψεις αρμοδίων οργάνων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Υπουργείου Οικονομικών και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών το προϊόν της εκκαθάρισης του ως άνω καταργηθέντος ταμείου δεν χρησιμοποιείται για την εκπλήρωση των σκοπών χάριν των οποίων οι δωρητές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό εισέφεραν εθελοντικά τη συμβολή τους με τις χρηματικές δωρεές.

Οι πράξεις και οι παραλήψεις αυτές αποτελούν παράβαση του υπηρεσιακού καθήκοντος εκείνων που είναι αρμόδιοι να διαχειρίζονται τα ποσά αυτά για την εκπλήρωση του σκοπού της ανακούφισης των πυροπλήκτων και σεισμοπλήκτων που μάταια περιμένουν να πληρώσουν τιε υποχρεώσεις τους απέναντι σε τρίτους (τράπεζες, προμηθευτές, εργολάβους, αλλά και την αποκατάσταση των καταστραφέντων υποδομών).

Ταυτόχρονα πρέπει να ερευνηθεί εάν στην συγκεκριμένη περίπτωση συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα κακουργηματικά εγκλήματα της απιστίας».


news4all.gr
Πολιτικη

Οικονομια

Ελλαδα

Δικαιοσυνη

logo